Onderzoek: 1 op de 10 Limburgers gescheiden in 2024

05 okt , 14:21 Nieuws
scheiding silhouette 5726230 1280 1
Pixabay (CCO-Public Domain)

LIMBURG - Begin dit jaar was 1 op de 10 Limburgers gescheiden. Het gaat dan vooral om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Heerlen zelfs de meeste gescheiden inwoners van Nederland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het CBS.

Van 2015 tot en met 2022 was er een daling te zien in het aantal echtscheidingen. In 2023 daarentegen was er weer een stijging te zien, die nu verder doorzet. Dit jaar zijn er alleen al ruim 68 scheidingen gemiddeld per dag. Je kunt dus ook zeggen dat er zo’n drie mensen per uur scheiden, waarbij het alleen gesloten huwelijken betreft. Scheidingen na een geregistreerd partnerschap zijn in dit onderzoek nog niet meegenomen.
'Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar de financiële impact op de verzekeringen en de hypotheek', waarschuwt Marga Lankreijer, hypotheekexpert van Independer.
Limburg: de provincie met de meeste echtscheidingen
In Limburg waren vorig jaar 1 op de 10 volwassenen gescheiden: dat is 10 procent van de inwoners om precies te zijn. Een hoger percentage dan het landelijk gemiddelde van 9,1 procent. Limburg scoort hiermee het hoogst van alle provincies.
Heerlen: meeste gescheiden inwoners
Heerlen is koploper van de provincie én zelfs van héél Nederland. Het is de gemeente met - naar verhouding - de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Heerlen is namelijk 13,5 procent van de volwassenen gescheiden. De top 5 Limburgse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:
  1. Heerlen: 13,5 procent van de inwoners is gescheiden;
  2. Brunssum: 12,7 procent van de inwoners is gescheiden;
  3. Kerkrade: 12,6 procent van de inwoners is gescheiden);
  4. Roermond: 11,6 procent van de inwoners is gescheiden);
  5. Landgraaf: 11,4 procent van de inwoners is gescheiden.
Het aantal gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Peel en Maas, Horst aan de Maas en Nederweert: hier heeft 'maar' 6,8 procent van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen.
In de gemeente Maasgouw heeft 8,9 procent van de inwoners een huwelijksbreuk achter de rug. 
Kleiner wonen
De landelijke top 10 buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners worden allemaal gedomineerd door hoogbouw. De Brunssumse buurt Lemmender staat landelijk op de tweede plaats. Hier is 26,1 procent van de volwassenen gescheiden.
'Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit. Met één inkomen is er is dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Als er sprake is van overwaarde op de oude woning dan kan die voor een nieuwe hypotheek gebruikt worden. Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden zijn in de nieuwe situatie, want door de overwaarde zijn die er dan vaak wel.'
aldus Marga Lankreijer.