Wespenstichting zoekt wespenconsulenten in Limburg

05 okt , 12:53 Nieuws
gewone wesp op bloem

LIMBURG – Wespen! De meeste mensen zien ze liever gaan dan komen. De Wespenstichting wil daar verandering in brengen, want deze insecten zijn namelijk erg nuttig en verdienen net zoveel waardering als bijen en hommels.

Om mensen in de hele provincie te helpen bij problemen met wespen én wespennesten, zoekt de stichting meer wespenconsulenten. De enige twee consulenten zitten namelijk in Venray. Natuurliefhebbers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan de eerste Basiscursus wespen in Limburg. Deze cursus is ook geschikt voor mensen die gewoon meer willen weten over deze nuttige dieren.
Leer alles over sociale wespen
Wist je dat er in Nederland alleen al zo’n vijfduizend soorten wespen voorkomen? Daarvan zijn er vijftien sociale wespen, die de bekende wespennesten maken. Je leert heel veel tijdens deze basiscursus. Van hoe sociale wespensoorten te herkennen tot technieken om wespennesten te verplaatsen. Trouwens, een wespenconsulent hoeft niet per se zelf zo’n nest te kunnen verplaatsen. Maar het is wel goed om te weten wanneer verplaatsing wél mogelijk is in plaats van het alternatief: verdelging met gif.
Meer wespenconsulenten in Limburg
De Wespenstichting zet in het hele land wespenconsulenten in om mensen te adviseren en te helpen. Wanneer zij een wespennest in en om het huis ontdekken, komt een gemeente niet meer in actie. Bovendien is een ongediertebestrijder inschakelen lang niet altijd nodig. Wespenconsulenten daarentegen geven gratis advies of voeren maatregelen uit tegen een onkostenvergoeding. Met deze eendaagse cursus hoopt de Wespenstichting meer wespenconsulenten in Limburg te krijgen.
Onmisbaar voor de mens en de wereld
Wespen staan nogal in een negatief daglicht. Dit is op zich begrijpelijk, omdat de steken vervelend en pijnlijk zijn. En zeker als je allergisch bent voor wespengif heb je natuurlijk een echt probleem. Toch is de kans dat je door een wesp gestoken wordt erg klein.
Maar wat veel mensen niet weten, is hoe nuttig eigenlijk wespen zijn. Ze ruimen kadavers op waardoor deze niet gaan rotten. En in één zomer vangen ze kilo’s aan insecten en voorkomen zo insectenplagen, zoals bijvoorbeeld van vliegen, dazen en muggen. Daarnaast bestuiven wespen bloemen, planten, fruitbomen en andere gewassen. Hoewel deze insecten op andere gewassen afkomen, zijn ze net zo onmisbaar voor de biodiversiteit als bijen en vlinders.
Kortom, zonder wespen zou de wereld er heel anders uitzien én zelfs onleefbaar worden voor de mensen.
Natuur en IVN Natuureducatie
Als het om natuur gaat, komt algauw IVN Natuureducatie in beeld. Daarom benaderde de Wespenstichting IVN Born-Land van Swentibold voor het gebruik van hun locatie ‘De Gaard’, Kasteelpark 38 in Born. Op zaterdag 9 november 2024 vindt hier dan ook de eerste Basiscursus wespen in Limburg plaats, van 10.00 uur tot 16.00 uur. Deelname kost 40 euro. Aanmelden kan via wespenstichting.nl/cursussen. Hier vind je ook meer informatie over de cursus zelf.
Bron leadfoto:  via Wespenstichting