Denk maar aan de bakker, de slager, de groenteboer, visboer, kaasboer. Stuk voor stuk ambachtslieden die zelfs met 38 graden in de schaduw gewoon doorgaan.
Maar extreem warm weer betekent niet alleen ongemak. Het betekent ook… voedselverspilling. Wie heeft er - eerlijk is eerlijk - om 18.00 uur nog zin in een zware maaltijd als het buiten voelt alsof je oven op grillstand staat? Niemand heeft veel zin in eten, behalve natuurlijk in ijs, koude wijn én de BBQ.
Voor de ambachtslieden is dat een logistieke nachtmerrie. Want hoeveel minder moet je bakken of bereiden? Twintig procent? Dertig? Of veertig? Er zijn dagen bij dat zelfs vijftig procent van de normale omzet gewoon niet komt. Maar heb je te weinig, dan is de winkel vroegtijdig leeg. Zoiets wil je niet, niet als winkelier, maar evenmin als klant. Het is een spagaat waarbij verlies bijna onvermijdelijk is. En vaak betekent dat - helaas - voedselverspilling.
Daarom deze - letterlijk - warme oproep: heb je medelijden met je oververhitte tomatenplant op het balkon? Denk dan ook eens aan de lokale helden in hun warme werkjassen en ovenhandschoenen. Geef hen een glimlach, koop een verrassingspakket via de Vers voor Vandaag-app en help zo mee verspilling van voedsel tegen te gaan. Je eet misschien iets dat niet op jouw boodschappenlijst stond, maar wat wél perfect is om van te genieten.
Want ook bij 35 graden geldt: Verspil minder, Geniet meer! Wil je meer weten over hoe jij ook impact kunt maken in deze tropische tijden? Kijk dan eens op de pagina over de impact van voedselverspilling. En vergeet vooral niet dat de helden - de pareltjes van jouw winkelstraat - élke dag opnieuw voor je klaarstaan: warm, maar onverzettelijk.