De lancering vond op een bijzondere manier plaats. Vanaf de cruiseterminal in Maasbracht vertrok een erfgoedboot voor een tocht over de Maas, muzikaal omlijst door Ton Engels. Onderweg waren langs de oevers historische taferelen te zien, uitgebeeld door reenactors.
De officiële introductie volgde op het Jan van Steffeswertplein in Stevensweert. Wethouder Tim Snijckers - Erfgoed, Monumenten en Archeologie - sprak daar namens de gemeente Maasgouw. Samen met beleidsmedewerker Toerisme Simone Janissen, loste hij aansluitend een symbolisch schot met het kanon Dikke Werta. Bij de feestelijke bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van de deelnemende musea, gemeenten en historische personages uit de app aanwezig.
Met de Erfgoed Route Limburg-app ontdekken gebruikers meer dan negentig verhalen op nieuwe fiets- en wandelroutes langs de Maas en over de zandgronden. De routes voeren langs kastelen, vestingwerken, kloosters, monumenten en dorpskernen in onder meer Thorn, Wessem, Stevensweert-Ohé en Laak, Maasbracht, Helden en Horst aan de Maas. De verhalen - die beschikbaar zijn in het Nederlands, Engels en Duits - worden ondersteund met beeld, geluid, animaties en gesproken teksten. Download de app of lees meer op: www.erfgoedroutelimburg.nl.
De app is een initiatief van zes streekmusea, die hun krachten samen met Limburg Marketing bundelden. Dankzij deze samenwerking tussen historische kennis, lokale betrokkenheid en moderne technologie is een bijzonder project ontstaan, dat uitnodigt om de regio al wandelend of fietsend te ontdekken.
Museum Thorn, Museum Stevensweert-Ohé en Laak, Stichting Cultureel Erfgoed Wessem, Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht, Museum Peel en Maas in Helden en Museum de Kantfabriek in Horst.