De helden van de ochtendmist: ode aan het ambacht

16 jun , 12:18 Nieuws
versvoorvandaag profielfoto joepmetkist002 1
Joep Gommans - Vers voor Vandaag
Joep Gommans

MAASGOUW/LIMBURG - Het is nog donker buiten. Terwijl je je nog eens omdraait onder jouw warme dekbed, brandt bij de bakker al het licht. In de stilte van de vroege ochtend wordt deeg gekneed, door handen die dit al jaren doen. Liefdevol, met routine en een tikje koppigheid. Zoals het hoort.

Dát is de wereld van de ambachtelijke verswinkel. En daar mogen wij best wat trotser op zijn.

Vakmanschap

Maar wist je dat tegenwoordig nog maar vijftien procent van de mensen hun brood koopt bij de ambachtelijke bakker? Vijftien procent! Dat is bedroevend weinig voor iets wat zó goed ruikt, zó lekker smaakt en zó vol vakmanschap zit?

Pareltjes

Terwijl deze speciaalzaken juist de pareltjes zijn van de winkelstraat. Je moet er toch niet aan denken dat er over tien of twintig jaar alleen nog maar uniforme ketens zijn! Overal dezelfde broodjes, dezelfde kazen, dezelfde saaie plastic glimlach aan de kassa. Geen geur van versgebakken brood, geen praatje met de groenteboer, geen persoonlijke tips van de slager.

Gerijpt

We leven in een tijd waarin alles snel moet. Een pakketje binnen tien minuten kan zo geregeld worden. Maar een goed stuk kaas, gerijpt op smaak, moet je nog altijd gewoon halen bij de kaasboer. Of wat dacht je van de slager die snijdt, marineert en weet van welk dier jouw stukje vlees komt?

Bastion

De ambachtelijke verswinkel is het laatste bastion van smaak, aandacht en vakmanschap. En - eerlijk is eerlijk - het is ook de plek waar je nog een écht praatje krijgt in plaats van een scannerpiep. Toch dreigt deze wereld langzaam te verdwijnen. Niet omdat het ambacht uitsterft - juist verre van - maar gewoon omdat we vergeten zijn hoeveel waarde het heeft.

Met hart en ziel

Neem nou de bloemist op de hoek. Behalve een kunstenaar met bloemen, biedt deze ook een luisterend oor voor een buurtbewoner met liefdesverdriet. Of de groenteboer, die precies weet welke aardappelen het lekkerst zijn voor stamppot. En die jou - zonder dat je erom vraagt – het recept van z’n oma erbij geeft. Ze werken héél hard, vaak zes of zeven lange dagen per week, met weinig vrije tijd. Niet omdat ze gek zijn, maar omdat ze in hun vak geloven. Omdat ze iets echts en moois willen maken. Iets dat smaakt naar handwerk met hart en ziel.

Ambacht

Ambacht is geen trend, geen luxe, maar noodzaak. Het is een levenshouding. Bij Vers Voor Vandaag geloven ze dat het ambacht een eerlijke kans verdient. Dus als je de volgende keer langs zo'n lokale ambachtelijke verswinkel komt, weet dan: daar in die winkel staat iemand die vroeg is opgestaan, z’n hart in zijn werk legt én jou écht iets goeds meegeeft.

Waardering

Hulde dus aan alle vroege vogels, de deegkneed-koningen, de groentesorteer-vrouwen, de visfileer-helden. Zij zijn de smaakmakers van de buurt en de reden dat "vers" nog echt iets betekent. Als wij minder verspillen, kunnen we meer genieten. En dat begint bij de waardering voor het vak. Koop daarom eens wat vaker bij je lokale ambachtelijke verswinkel.

Wil je weten hoe je samen met deze ambachtshelden voedselverspilling kunt tegengaan? Lees dan meer op deze blogpagina.