Gelukkig is er goed nieuws: wie aan de slag gaat met gezond eten en minder voedsel verspillen, slaat twee vliegen in één klap. Minder afval én een fitter lijf, wie wil dat nou niet?
Uit onderzoek blijkt dat mensen die bewust kiezen voor gezond eten, automatisch veel minder eten weggooien. Waarom? Omdat ze slimmer omgaan met boodschappen doen, beter plannen én minder impulsief dingen in hun karretje mikken. Zo simpel kan gezond eten en voedselverspilling aanpakken dus zijn.
Opvallend is wel, dat als mensen heel bewust duurzaam - lokaal, biologisch en plasticvrij - willen eten, zij toch vaak veel eten weggooien. Dit komt omdat ze, ondanks hun goede bedoelingen, te veel kopen of niet goed plannen. En ja, zelfs die prachtige biologische avocado’s zijn op een gegeven moment niet meer te redden…
De sleutel hiervoor is niet alleen aan duurzame labels denken. Maar ook op gezond eten focussen én voedselverspilling verminderen. Plan vooruit, koop slimmer en eet bewuster. Klinkt saai? Helemaal niet!
Zeker niet als je de kinderen erbij betrekt en het samen doet. Zij blijken echte kampioenen te zijn als het gaat om minder verspillen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen bewuster omgaan met voedsel als zij hun eigen eten leren klaarmaken. Laat ze dus met koken helpen. Of hun eigen broodtrommel samenstellen of boodschappen plannen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen én voor de planeet.
Vijf simpele tips om vandaag nog minder voedsel te verspillen:
Bij Vers Voor Vandaag helpen ze je graag daarbij. Met de verrassingspakketten van lokale bakkers, slagers en groenteboeren red je heerlijk eten én draag je bij aan minder voedselverspilling. Precies wat bedoeld wordt met: Verspil minder! Geniet meer! Benieuwd hoeveel verschil je kunt maken? Lees meer over deze missie op de impactpagina.
Trek dus de koelkast open, kijk wat erin ligt en ga lekker aan de slag. Door gezond te eten en voedselverspilling te verminderen maak je jezelf én de wereld een stuk blijer.
Bron: The Conversation