Voor de ene persoon is het iets wat niet écht te begrijpen valt, namelijk een wat vreemd verkleedfeestje waarbij mensen een reden zoeken om te drinken. Anderen vliegen de wereld over om deze dagen met hun familie, vrienden en dierbaren door te brengen. Maar de echte “vierder” weet wel beter. Carnaval hangt met zo ontzettend veel meer samen dan “even een biertje drinken” of “even rare kleren aandoen en gek doen”.
Van oorsprong is het een katholiek feest, waarvan de rijke geschiedenis teruggaat tot de middeleeuwen. De naam “carnaval” is afgeleid van het Latijnse “carne vale”, dat “vaarwel vlees” betekent. Tijdens de vastenperiode was het namelijk niet toegestaan om vlees te eten. Carnaval was dus vroeger de laatste mogelijkheid om nog even uitbundig te feesten en te genieten van lekker eten en drinken, voordat de soberheid van de vastenperiode aanbrak.
In de loop der eeuwen is carnaval uitgegroeid tot het feest zoals wij het nu kennen. Voor iedere regio is het nét even anders, maar tegelijkertijd zijn er zoveel raakvlakken met elkaar. Het is een volksfeest met allerlei lokale tradities en terugkerende gewoontes, gebruiken en feestelijkheden.
Carnaval is een unieke belevenis die mensen samenbrengt en verbindt. Het is een tijd waarin sociale contacten worden versterkt en een gevoel van verbondenheid ontstaat:
'Samen feesten, lachen en dansen op de muziek die iedereen - jong en oud, rijk en arm - verbindt. Met de “vastelaovend” lijkt het allemaal niet uit te maken wie je bent, hoe oud je bent, waar je vandaan komt of wat je doet. Iedereen is oké, precies zoals hij of zij is en wil zijn. Het gaat namelijk om samenzijn en gelijkheid. Uiteraard, het liefst zo gek mogelijk waarbij iedereen samenkomt met maar één gemeenschappelijk doel: er een paar dagen een fantastische tijd van te maken', aldus Evelien.
'Mensen genieten samen van de optredens van artiesten en dansen op de muziek, die door de straten klinkt. Het versterkt het gevoel van vrolijkheid, samenzijn en gelijkheid én er ontstaat een geluksgevoel dat alleen maar groter wordt. Carnaval is ook een tijd van vrijheid en loslaten. Mensen kunnen even ontsnappen aan de dagelijkse routine en zich overgeven aan de vrolijke chaos van het feest. Het is een tijd van creativiteit en expressie, waarin zij hun eigen kostuums maken en hun fantasie de vrije loop laten. Niets is te gek en alles mag!'
'Iedereen mag het natuurlijk zelf weten om het te vieren, of niet. Maar het is belangrijk om te beseffen dat "vastelaovend" voor een heleboel mensen cultuur, traditie, verbondenheid en gezelligheid betekent. Ze vieren samen het leven en staan er op deze manier bewust bij stil. Ze genieten dus van de verbinding, de spontaniteit en de geluksmomenten tijdens dit prachtige feest...'
Lees hier de column: 'Zoektocht naar Chronisch Geluk' (9) - De magie van carnaval: Samen vieren, samen gelukkig
'Je gelukkig voelen én weer krachtig in het leven staan, ondanks gezondheidsklachten en de uitdagingen van het leven. Iedereen heeft het recht op een gelukkig leven...'- Evelien - oprichter van Chronisch Gelukkig
Met haar achtergrond als psycholoog en leven als ervaringsdeskundige weet Evelien hoe het is om te leven met de uitdagingen van langdurige of chronische gezondheidsklachten.
Haar persoonlijke reis heeft haar gevormd en geïnspireerd om anderen te helpen hun eigen pad naar geluk en veerkracht te vinden. Je pijn of klachten kan Evelien niet wegnemen, maar zij kan je wel helpen omgaan met jezelf, je gedachten, zorgen en emoties én de regie weer zelf in handen te nemen.
Bekijk de webpagina www.chronischgelukkig.com, voor meer informatie.