Verspillingsvrije Week: hoe goed scoor jij in de strijd tegen voedselverspilling?

08 sep , 12:21 Nieuws
versvoorvandaag profielfoto joepmetkist002 1
Joep Gommans - Vers voor Vandaag
Joep Gommans

MAASGOUW/NEDERLAND - Deze week - van 8 tot en met 14 september - is het de landelijke Verspillingsvrije Week: hét moment om even stil te staan bij onze dagelijkse eetgewoontes.

Er zullen diverse initiatieven georganiseerd worden. Hare Majesteit Koningin Máxima opent bijvoorbeeld vanmiddag de Verspillingsvrije Week van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in Cultuur Haven Veghel.

Doel

Het doel is om consumenten bewust te maken van hoeveel voedsel er onnodig verspild wordt en hoe dit thuis voorkomen kan worden. Gemiddeld gooit een persoon in Nederland 33,4 kilo eten per jaar weg. Dat is bijna een volle boodschappentas vol. Zonde van het eten, je geld én natuurlijk ook van alle energie die erin gestoken is om dat eten te maken.

Er valt dus heel wat te winnen

Bij Vers Voor Vandaag hebben ze bijvoorbeeld de Verspillingsquiz gelanceerd. Wie wil er nou niet zijn of haar kennis testen en zo kans maken op een goedgevuld pakket vol ambachtelijke lekkernijen, gered van verspilling?

Over THT, TGT en meer

Test jouw eigen kennis op www.versvoorvandaag.nl/quiz. Bijvoorbeeld over die eeuwige verwarring tussen THT en TGT. THT - ten minste houdbaar tot - zegt iets over de kwaliteit; vaak is het product na de datum nog prima te eten, al smaakt het misschien nét wat minder. TGT - te gebruiken tot - gaat over voedselveiligheid; daar neem je geen risico mee. Kort gezegd: THT? Gebruik je zintuigen: kijk, ruik en proef!. TGT? Niet meer eten.

Verspillingsvrije week 8-14 september
Joep Gommans - Vers voor Vandaag
Van wentelteefje tot broodpudding

Nog zo’n verhelderende openbaring: brood is het meest verspilde product in onze huishoudens. Ongelooflijk eigenlijk, want brood is supermakkelijk te redden. Maak er wentelteefjes, tosti’s of broodpudding van of vries het gewoon in. Oud brood hoeft echt niet direct in de container te belanden.

Pasta of rijst

En dan die eeuwige strijd met pasta of rijst. Iedereen kent wel iemand die “voor de zekerheid” altijd een hele pan kookt. Het resultaat? Er blijft zoveel over, dat een studentenhuis er een week lang van kan eten. De oplossing? Gebruik een maatbeker, een Eetmaatje of weeg gewoon even af.

Onder de loep

Kortom, deze week is hét moment om je eigen gewoontes eens goed onder de loep te nemen. Check je voorraad voordat je boodschappen doet, bewaar slim, gebruik je zintuigen en kook op maat. Zo voorkom je dat er onnodig eten in de prullenbak verdwijnt.

Meer impact maken

Wil je nóg meer tips en tricks? Neem dan zeker een kijkje op de webpagina van het landelijke initiatief www.samentegenvoedselverspilling.nl. En natuurlijk: bestel een Vers Voor Vandaag pakket op www.versvoorvandaag.nl. Daarmee red je heerlijke ambachtelijke producten, steun je de lokale verswinkels én draag je bij aan minder verspilling.

Nieuwsgierig hoe jij ook meer impact kunt maken? Lees meer over deze missie op deze impactpagina.

Nieuws