Strous: 'Een zonnige toekomstvisie is beter dan terugverlangen naar vroeger'

04 jan 2019, 18:33 Nieuws
dwd1f6 xcaa0kck
MAASGOUW - In zijn nieuwjaarstoespraak wilde burgemeester Strous donderdag vooral optimisme laten doorklinken. Naast de opening van het verbouwde gemeentehuis was het streven naar een duurzame gemeente een belangrijk thema.
Strous hekelde klimaatsceptici, zoals Trump in het buitenland. Maar ook in Nederland zijn er veel mensen die zich afvragen of het allemaal wel zo'n vaart loopt.
In gesprek
'Ik zou deze politici graag eens met onze schippers in gesprek willen laten gaan' zei Strous. 'Onze schippers, die maanden met half gevulde scheepsruimen moesten varen. Het water stond te laag omdat het zo weinig geregend heeft in de hete zomer en herfst. Of praat eens met onze boeren. Het water staat hen spreekwoordelijk tot aan de lippen. Maar als er niet genoeg neerslag valt, moeten ze vanaf april weer gaan beregenen. Het grondwaterpeil is heel erg laag. Of praat eens met onze betrokken inwoners in Thorn en Wessem. Er kan ook een periode tevéél water uit de Ardennen komen. Zo veel dat de Maas overstroomt. We zijn met het waterschap en het rijk bezig na te denken over oplossingen om overstromingen rond Wessem en stroomafwaarts te voorkomen. We moeten wellicht impopulaire maatregelen nemen' aldus de burgemeester.
Gidsland
Maar zoals opgemerkt, Strous wilde vooral een positief verhaal houden. 'Zoals Nederland na de Tweede Wereldoorlog met onverwoestbaar optimisme industrialiseerde, zo moet het zich nu aanpassen aan de 21e eeuw, de eeuw van klimaatverandering en energieverandering. Het zelfde optimisme van de naoorlogse jaren is opnieuw gerechtvaardigd. Het kan op gang gebracht worden als er een gemeenschappelijk, herkenbaar en positief toekomstbeeld ontstaat' zo klonk het. Nederland wordt dan weer gidsland. Vanuit optimisme in plaats van doemdenken.'
Zelfvoorzienend
Hoe die toekomst er dan uit moet zien? 'Nederland moet dan vrijwel geheel zelfvoorzienend in energie geworden: door energiebesparing; door nieuwe technologieën, zoals aardwarmte en warmte uit water, zoals bijvoorbeeld de restwarmte van de Clauscentrale, door elektriciteit anders op te wekken. Uit zon en wind. Vooral de wind op zee' zo schilderde Strous. Verder zou er onder meer een nieuw landbouwmodel moeten komen met minder vervuiling en betere opbrengsten voor de boeren en moeten de lasten eerlijk verdeeld worden. Een verhaal dat ook klonk bij de buren in Leudal en eerder al vanuit het gouvernement.
Maar duurzaamheid gaat ook over positieve gezondheid en de sociale kracht van dorpen. De leefomgeving is van onschatbare waarde. 'Dit betekent dat we de sociale kracht en saamhorigheid van de dorpen moeten koesteren en verstevigen. We streven er naar dat in onze dorpen de mensen oog houden voor elkaar, voor elkaar zorgen en eenzaamheid voorkomen en terugdringen.
We hebben en houden aandacht voor verenigingen. We hebben de potentie om hier op het platteland gezond oud te worden.
Dit zijn redenen om in onze dorpen te komen en blijven wonen. Dit moeten we uitdragen en promoten' zei Strous.
Pierre
Strous stond ook nog even stil bij het overlijden van ereburger Pierre Cnoops, vorige maand. 'Hij heeft veel betekend voor de gemeente. Door zijn verkregen bekendheid als buuttereedner, maar ook door zijn inzet als raadslid van Maasbracht en als actief burger in Brachterbeek. Op deze nieuwjaarsreceptie was hij altijd present en zei steevast na afloop tegen mij: 'Good gesproke!' Wij missen hem.'