Specialistisch team voor natuurbrandbestrijding operationeel

03 apr 2023, 12:40 Nieuws
handcrew zuid nederland 915x518 1
MAASGOUW - Handcrew Zuid-Nederland is sinds zaterdag 1 april 2023 operationeel. Dit specialistische team in natuurbrandbestrijding is tot stand gekomen door een samenwerking tussen zes veiligheidsregio’s in het zuiden van het land.
Door de oprichting van dit tweede handcrew-team in Nederland is ook hier een snelle inzet mogelijk. Daarnaast kunnen nu meer natuurbranden in het land tegelijkertijd met deze specialistische teams bestreden worden. Het principe van de handcrew is overgenomen uit Amerika en vertaald naar de Nederlandse omstandigheden.
Droge periodes
De zes zuidelijke veiligheidsregio’s hebben de handen ineen geslagen om mogelijke branden in de natuur snel en effectief te bestrijden. Deze regio’s bestaan uit: Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Zeeland, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord. Regisseur Natuurbandbeheersing en projectleider Sraar Theeuwen (Limburg-Noord): ‘Nu er steeds meer langere, drogere periodes komen, neemt de kans op natuurbranden steeds meer toe. Het is ook heel goed denkbaar dat er op meer plekken tegelijkertijd een natuurbrand ontstaat. Dat hebben we al eerder ervaren. Daarom is het fantastisch dat we de Handcrew Zuid-Nederland net voor aanvang van het natuurbrandseizoen operationeel hebben.’
Brandstof
Een team bestaat uit minimaal zestien en maximaal twintig brandweermensen die de natuurbrand te voet en met handgereedschappen bestrijden. Zij zijn opgeleid en getraind voor dit zware werk en komen op plaatsen waar blusvoertuigen niet kunnen komen. Hun hoofdtaak is het weghalen van brandstof. In de avond- en nachtperiode, als de wind is gaan liggen, kunnen ze effectief de brand bestrijden. Zo kan de brand niet meer groot oplaaien gedurende de dag. Het team kan defensief ingezet worden door onder meer stoplijnen te maken. Dit zijn een soort ‘mountainbikepaadjes’ van ongeveer een meter breed, die ervoor zorgen dat een natuurbrand niet verder kan uitbreiden. Het team beschikt over speciale kleding die licht is en beter ademt. Omdat het pak meer vocht opneemt en afgeeft, zorgt het dus ook minder snel voor hittestuwing. Door de gele kleur ervan vallen de brandweermensen in het veld goed op.