Bur­ger­top Lim­burg: pa­nels wer­ken eer­ste op­los­sings­rich­tin­gen uit

Foto: Provincie Limburg

LIMBURG – Ruim honderd inwoners van Limburg gaan de komende maanden in Burgerpanels de eerste oplossingsrichtingen voor zes thema’s verder uitwerken.

Deze thema’s en oplossingsrichtingen zijn het resultaat van een enquête onder ruim 4500 Limburgers en de Burgertop Limburg, die eind vorig jaar werd georganiseerd.

Brede steun
Gouverneur Bovens nam de eerste oplossingsrichtingen in ontvangst uit handen van Statenlid Aleida Berghorst, voorzitter Raad van Toezicht Burgertop Limburg. Daarnaast werd het initiatiefvoorstel voor het vervolg van de Burgertop Limburg, dat de Raad van Toezicht deed bij Provinciale Staten, met brede steun ontvangen.

Betrokkenheid
Berghorst: ‘De volgende fase van de pilot gaat van start. Na de enquête en de burgertop met 300 deelnemers, gaan we nu met zo’n 100 inwoners van de provincie verder met de burgerpanels. We zien dat de betrokkenheid bij Limburgers om de regionale democratie op een aanvullende wijze anders vorm te geven, onverminderd groot is.’Uit een eerste evaluatie van de burgertop van 26 november, blijkt dat deze met een gemiddelde van een 7,6 werd gewaardeerd door de deelnemers. 92% van de deelnemers is voorstander van een periodiek terugkerende burgertop, waarvan 43% vindt dat dat jaarlijks zou moeten gebeuren en 25% twee keer per jaar.

Evaluatie
‘De resultaten van de burgerpanels worden kort voor de zomer van dit jaar verwacht. Daarna vindt een evaluatie plaats van het totale proces. Ten slotte worden de opbrengsten van de Burgertop Limburg en de evaluatie van deze pilot voorgelegd en besproken in Provinciale Staten. Waarschijnlijk weten we dan nog dit jaar in hoeverre deze vernieuwende pilot, met als doel burgers directer te betrekken bij provinciale besluitvorming, succesvol is geweest en voor herhaling vatbaar is’, aldus Berghorst. Er worden zes burgerpanels gevormd die zich elk buigen over één thema: kwaliteit van leven, milieubewust ondernemen, de nieuwe overheid, een digitale sprong in de toekomst, veiligheid en werkgelegenheid.

Cookieinstellingen