Nieuwe leefstijlinterventie healthyLIFE ook in Maasgouw van start

Foto: Pixabay - ElasticComputeFarm (CC0-Public Domain)

MAASGOUW – Deze week vond de officiële kick off van healthyLIFE plaats, een nieuwe multidisciplinaire aanpak voor kwetsbare volwassenen.

Deze nieuwe, gecombineerde leefstijlinterventie stimuleert deelnemers hun leefstijl kritisch onder de loep te nemen én om beweeg- en voedingsgewoonten te veranderen.

Leefstijlcoaches
In aanwezigheid van gedeputeerde Hans Teunissen (D66) werd healthyLIFE gepresenteerd. In januari 2018 werd al een pilot gestart in de gemeenten Sittard-Geleen en Stein. Nu wordt healthyLIFE ook aangeboden aan inwoners van Maasgouw en Roermond. Het verwachte aantal doorverwijzingen in de verschillende regio’s in 2019 is circa 800. Vervolgens is het de ambitie healthyLIFE ook aan te gaan bieden in andere gemeenten in Limburg. Maar liefst 25 geaccrediteerde leefstijlcoaches zijn actief binnen healthyLIFE.

Eigen regie
Teunissen: “Voor de Provincie Limburg is dit een belangrijk project. Het gaat namelijk om het samen inzetten op gezondheid en participatie van kwetsbare burgers en met name ouderen. Daarnaast draagt het bij aan participatie, het vergroten van eigen regie en de bestrijding van eenzaamheid. HealthyLIFE werkt vanuit de visie van Positieve Gezondheid en past daarom goed binnen Sociale Agenda Limburg en onze doelen. Het is mooi dat healthyLIFE breed gedragen wordt door onder andere zorgverzekeraars, huisartsen, gemeente, welzijnswerkers en fysiotherapeuten, die samen de krachten bundelen en focussen op een preventieve en integrale aanpak.’

Overgewicht
Uit de eerste cijfers blijkt meteen ook de noodzaak van healthyLIFE. Het programma is bedoeld voor volwassenen met overgewicht (BMI 25 – 30) én een (matig) verhoogd risico op hart- en vaatziekten of DM2 of volwassenen met obesitas (BMI > 30). Signalering en doorverwijzing vindt plaats door huisartsen en praktijkondersteuners. Zij zien steeds meer mensen die in het belang van hun gezondheid en welzijn hun leefstijl dienen te veranderen. Samen met een leefstijl- en beweegcoach neemt de deelnemer zijn voedings- en beweegpatroon onder de loep. En dan blijkt dat relatief kleine veranderingen grote gezondheidswinst opleveren.

 

 

Cookieinstellingen