Spanning en onzekerheid bij Beachclub Degreez en omwonenden

Foto: Facebook Beachclub Degreez

PANHEEL – Dagstrand Funbeach wordt met recht een toeristische pijler van de gemeente Maasgouw genoemd. Ondernemer Luc van Engelen maakte er een populaire zomerbestemming van.

De eerste jaren exploiteerde hij het dagstrand, sinds 2009 heeft hij het gebied in erfpacht. De gemeente Maasgouw wilde niet verkopen, om zo nog een vinger in de pap te hebben.

Motor
Tien jaar later is Funbeach uitgebreid met onder meer beachclub ‘Degreez’. Als onderdeel nota bene, van de erfpachtovereenkomst waarin de exploitant werd verplicht tot de bouw van een horecagelegenheid. Anno 2019 noemt van Engelen de club de ‘motor voor Funbeach’. En juist daar is ligt nu een groot probleem.

Overlast
De gemeenteraad van Maasgouw moet op 29 januari beslissen of de themafeesten in beachclub ‘Degreez’ tot 2.00 uur ’s nachts mogen duren. Omwonenden vrezen dat de overlast die zij ervaren en feitelijk al jaren wordt gedoogd, een wettelijke basis krijgt. Het college van B&W stelt dat legalisatie mogelijk is, wanneer de ondernemer fors investeert om geluidsoverlast tegen te gaan. De ondernemer wil daaraan meewerken.

Rendabel
‘Zonder ‘Degreez’ is alleen een dagstrand niet rendabel’, zei hij tegen Dagblad De Limburger. ‘Ik heb veel water bij de wijn gedaan de laatste jaren. Een volledige horecavergunning is niet mogelijk, dat begrijp ik. En ik ben bereid te investeren om de geluidsoverlast voor de omwonenden te beperken. De plannen die ik daarvoor bij het college heb ingediend, voldoen aan de wettelijke eisen. Al kost mij dat als ondernemer veel geld.”

Juridische strijd
Inwoners van Panheel, aanwonenden van Funbeach, voerden een lange juridische procedure tegen de gemeente Maasgouw, omdat de overlast van themafeesten die in de beachclub worden gehouden in strijd zijn met het bestemmingsplan. De hoogste bestuursrechter gaf de inwoners, na vier jaar procederen, uiteindelijk gelijk. De feesten zijn ‘in overwegende mate niet gerelateerd aan de dagrecreatie in het gebied’, zo luidde het oordeel. Maar vervolgens liet de gemeente weten niet te gaan handhaven. In plaats daarvan wil men de vergunning ‘repareren’.

Dwangsom
Daaruit blijkt wel het belang van Funbeach voor de gemeente. De beslissing van 29 januari is urgent, want door de uitspraak van de Raad van State mag Van Engelen vanaf 26 januari geen feesten meer houden op laste van een dwangsom. Mocht de aangepaste vergunning worden verstrekt, dan duurt het overigens zeker nog tot april voordat de geluidwerende maatregelen gereed zijn.

Cookieinstellingen