Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties en molenrijke wandel- en fietsroutes. Ook wordt er volop graan gemalen en soms zelfs ter plekke verwerkt tot allerlei lekkernijen.
Dankzij het oktoberweer is er tijdens de Limburgse Molendag meestal genoeg wind om de windmolens flink te laten draaien. Maar ook watermolens zijn op deze dag voor het publiek geopend. Bij veel molens worden pannenkoeken, vlaaien, broden en pizza’s gebakken. Op molen De Windlust in Roeven wordt walnotenolie geslagen. Ook is er muziek: zo klinken 'koren op de molen' bij de Merselose molen Nooit Gedacht en de Houthuizermolen in Lottum. En bij de Friedessemolen in Neer treedt een muziekgezelschap op.
Daarnaast kunt u een prachtige fietstocht naar de molens van Maasgouw maken of een mooie wandelroute langs en over de Beegderheide. De gratis fiets- en wandelroutes liggen voor u klaar. De molenaars van de Sint Lindertmolen in Beegden leiden u rond. Net als de mulders en molengidsen bij de Leonardusmolen in Maasbracht. Deze molen maalt bij voldoende wind en is geopend voor het publiek. Ter plekke wordt bier gebrouwen.
En vergeet de Hompesche Molen in Stevensweert niet. Ook hier staan de molenaars klaar om de geheimen van de hoogste stellingmolen in Limburg te verklappen. In de molen is een eigen infopunt met de Zandtovenaar-film gerealiseerd. Naast het terras van de Brasserie ligt de Speelnatuur OERR, waar kinderen al hun energie kwijt kunnen.
Alle geopende Limburgse molens en activiteiten staan op www.limburgsemolens.nl/. Klik hier voor het kaartje met de deelnemende molens.
De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars afdeling Limburg. En wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.
Bron leadfoto: Molen 'Nooit Gedacht' in Merselo, Molenstichting Limburg