Standbeeld Pierre Cnoops onthuld in Maasbracht

12 nov 2021, 16:36 Vastelaovend
255928055 255360193298028 7872232350573603408 n
Facebook Gemeente Maasgouw
MAASBRACHT - Met de onthulling van een levensgroot standbeeld in brons, geïnspireerd op zijn bekendste buuttepersonage De Jaeger, eert Maasgouw de in 2018 overleden buuttereedner Pierre Cnoops.
Het standbeeld van de oud-inwoner van Maasbracht staat op een prominente plaats aan de Havenstraat.
Woordkunstenaar
De gemeente Maasgouw ondersteunde het initiatief en draagt zorg voor het beheer van het beeld. Burgemeester Stef Strous noemde bij de onthulling Pierre een veelzijdig man: hij verdiende de kost bij de post, was gedurende twintig jaar gemeenteraadslid, stimuleerde de amateurmuziekbeoefening, ontving in 1997 een Koninklijk onderscheiding, werd in 2004 benoemd tot ereburger van de voormalige gemeente Maasbracht, hwas een humorist en woordkunstenaar.
'Good gesproke'
'Iemand die een ambtenaar en politicus is geweest, weet uit eigen ervaring waar grappen over gemaakt kunnen worden', zei Strous, 'Ik kwam Pierre tegen bij mijn werk als burgemeester. Bij de nieuwjaarsreceptie, Koningsdag en 4 mei: Pierre was altijd aanwezig en na afloop kwam hij steeds naar me toe. 'Good gesproke', zei hij dan. Ik hoop dat hij het ook altijd meende.' Het kunstwerk, naar een ontwerp van de Roermondse kunstenaar Dolf Wong Lun Hing, werd onthuld bij de start van het nieuwe vastelaovesseizoen op 11 november om 11.11 uur. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de lokale en regionale carnavalswereld onthulde oud-gouverneur Theo Bovens, in zijn hoedanigheid als doctor humoris causa aan de Narren Universiteit Limburg die zitting heeft op de 'Pierre Cnoops leerstoel', het gedenkbeeld.
Fragmenten
Het beeld is voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers via hun I-phone geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Alle fragmenten werden beschikbaar gesteld door provinciale omroep L1. De oprichting van het gedenkbeeld is een initiatief van een lokaal comité, bestaande uit vrienden en bewonderaars van Pierre Cnoops. Dankzij steun van bedrijfsleven en particulieren kon begin 2021 worden gestart met de voorbereidingen en de productie van het beeld. Zowel de weduwe van de kunstenaar, als de naaste familie van Pierre Cnoops werden bij de totstandkoming van het beeld betrokken. Voor de feestelijke onthulling werd samenwerking gezocht met de plaatselijke carnavalswereld. Carnavalsvereniging Onger ‘t Viaduct uit Maasbracht en Brachterbeek, thuisbasis van Pierre Cnoops, nam daarin het voortouw. Tevens heeft Onger ’t Viaduct het kunstwerk symbolisch geadopteerd om 'de gedachte aan Pierre Cnoops, alsmede de humor en satire binnen de vastelaovend levend te houden'.