Werk in uitvoering in Maasgouwse bossen

02 feb 2020, 14:10 Nieuws
386192 499294913432202 1840729685 n
MAASGOUW - De gemeente Maasgouw voert deze winter werkzaamheden uit in de bossen van de Beegderheide, De Lange Vlieter en Leerkeven. In totaal wordt ongeveer 40 hectare bos gedund. Delen hiervan worden later ingeplant met andere boomsoorten.
Deze nieuwe bomen kunnen dan beter groeien worden dikker, stabieler en vitaler. Als gevolg van de dunning krijgen ook meer boomsoorten de kans het kronendak - de bovenste laag van een bos - te bereiken.
Een ander gevolg is dat meer licht de bodem van het bos bereikt, waardoor de ondergroei, struiken en kruiden zich beter kunnen ontwikkelen. Ook zal er een grotere variatie ontstaan tussen open en gesloten plekken. Die ontwikkeling moet de natuurwaarden van de bossen versterken. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een oogstmachine die de bomen velt, ontdoet van zijtakken en de stam in stukken zaagt. Het hout wordt vervolgens in de houtverwerkende industrie verwerkt of gebruikt om energie op te wekken.
Herstel
Vanwege het gebruik van machines zullen enkele paden er tijdelijk slecht bij liggen. Na afronding van de werkzaamheden worden de paden echter ook weer hersteld. Dat herstel is alleen mogelijk bij droog weer. Het kan dus enkele weken duren voordat alle paden er weer bij liggen zoals het hoort. Uit veiligheid worden sommige paden tijdens de werkzaamheden afgesloten. Bij de uitvoering van bosbeheermaatregelen wordt verder gewerkt volgens de ‘Gedragscode zorgvuldig bosbeheer’. Door te werken met deze gedragscode moeten bijvoorbeeld roofvogelnesten, mierennesten, holen en zeldzame flora worden ontzien.