Waarom we eigenlijk beter terug kunnen naar de Engelse tijd…

30 okt 2021, 15:50 Nieuws
london g936ba3e2c 1920
MAASGOUW - In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. Voor de coronacrisis wilde de Europese Commissie het hele gedoe met zomertijd en wintertijd nog afschaffen. Toen kregen ze ineens iets anders aan hun hoofd, want sinds die tijd horen we er niemand meer over. Chronobioloog Marijke Gordijn is voorstander van een 'vaste wintertijd'.
Chronobiologen bestuderen onder meer de biologische klokken van het lichaam, ofwel de variaties in onze activiteiten naar gelang de tijd.
Onnatuurlijk
Toen de Europese Commissie ons nog de keuze wilde voorleggen tussen een permanente zomertijd of wintertijd, was Gordijn al duidelijk: 'Permanente zomertijd verstoort je biologische klok en je slaap. Ik pleit dus echt voor permanente wintertijd. Of nog beter voor permanente Greenwicht Mean Time, zeg maar: de Engelse tijd.' In feite is de zomertijd een onnatuurlijke ingreep in het ritme van onze biologische klok. Maar niet alleen vanuit biologisch, ook vanuit medisch oogpunt lijkt zomertijd nadelig te zijn. Dit terwijl de economische voordelen, waar het uiteindelijk allemaal om begon, nooit wetenschappelijk bewezen zijn.
Wat wel duidelijk is, is dat zomertijd vaak slaaptekort veroorzaakt. Vooral kinderen en mensen die toch al moeite hebben met slapen (denk bijvoorbeeld aan apneupatiënten) kunnen daar last van hebben. Ook is aangetoond dat er een toename is van het aantal hartinfartcten kort na de start van de zomertijd. Verder is het risico op depresse groter. Op een filmpje uit 2019 op de site van de Apneuvereniging, legt Marijke Gordijn precies uit hoe het zit met zomer- en wintertijd en waarom we eigenlijk veel beter de Engelse tijd kunnen aannemen. Hopelijk wil de Europese Commissie er ook nog eens naar kijken...