VVV wandeling - 80 jaar vrijheid in Thorn

23 sep , 13:29 Nieuws
plaquette brigade piron 2

THORN - Op zondag 29 september organiseert VVV Thorn een wandeling die in het teken staat van conflicten in en rond Thorn, met een speciale focus op 80 jaar vrijheid.

De gids neemt je mee naar de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog en vertelt het bijzondere verhaal van de bevrijding van Thorn. In tegenstelling tot veel andere plaatsen werd het witte stadje juist bevrijd door de Belgische 1e Infanteriebrigade, oftewel Brigade Piron.
De Helden van Brigade Piron
De Brigade Piron was een gemotoriseerde infanterie-eenheid, bestaande uit Belgische en Luxemburgse militairen. Zij stonden onder leiding van de Belgische beroepsmilitair, kolonel Jean-Baptiste Piron. Na de capitulatie van België in 1940, wist hij naar Engeland te vluchten. Daar kreeg hij de opdracht een onderdeel van vrije Belgen en Luxemburgers op te leiden.
Toeval of strategie?
Hoe kwamen de Belgen in Thorn terecht? Was het toeval of juist een strategische zet? De gids legt het allemaal uit tijdens deze wandeling en maakt daarbij gebruik van foto’s.
Reserveren
De wandeling duurt anderhalf uur en start om 14.00 uur bij VVV Thorn, aan de Wijngaard 14 in Thorn. Reserveren is verplicht en kan via www.webshophartvanlimburg.nl.