Vlammenzee verwoest zeventiende-eeuws klooster Kasteel Heel

28 dec 2023, 13:46 Nieuws
brand kasteel heel 28 12 2023
HEEL - Het voormalige klooster Kasteel Heel is afgelopen nacht volledig in vlammen opgegaan en verwoest. Dit monumentale pand maakte al jarenlang deel uit van het klooster Sint Anna.
Rond 02.40 uur kreeg de brandweer de melding over een grote brand in het leegstaande kasteel aan de Kasteellaan en Monseigneur Savelsbergweg.
Lichterlaaie
Verschillende brandweerkorpsen uit de omgeving rukten uit om het vuur te bestrijden en kwamen met groot materieel ter plekke. Bij aankomst sloegen de vlammen al hoog uit het dak en stond het gehele gebouw in lichterlaaie. ‘Het was direct duidelijk dat het blussen van het 900 vierkante meter grote bouwwerk erg moeilijk zou worden. Het pand stond tenslotte al helemaal in brand én het omliggende terrein was moeilijk toegankelijk. Bovendien dreigden de muren ook nog eens in te storten’, aldus een woordvoerder van de brandweer.
Gecontroleerd
De brandweerleiding koos er daarom voor om het zeventiende-eeuwse rijksmonument gecontroleerd te laten uitbranden en daarbij de omgeving te beschermen. Door de harde wind kwam er veel ‘vliegvuur’ vrij, dat richting een nabijgelegen woonwijk trok. Enkele brandweerwagens gingen er uit voorzorg naartoe om eventuele vuurhaarden snel te blussen. De vele rook die tot in Beegden waarneembaar en te ruiken was, zorgde voor weinig tot geen overlast. De omwonenden werd geadviseerd hun ramen en deuren gesloten te houden.
Gevaar
Een meetploeg werd opgeroepen om metingen te verrichten. Onder leiding van een adviseur ‘gevaarlijke stoffen’ controleerden zij de omgeving. Daarbij hielden ze de schadelijke invloed van de rook scherp in de gaten. Ook bleef de brandweer nog geruime tijd aanwezig om het brandverloop te monitoren. Met de gemeente wordt de verdere aanpak bekeken. Mogelijk wordt er een onderzoek ingesteld naar de mogelijke oorzaak van de brand. Op donderdagochtend waren de vlammen nagenoeg verdwenen. Voor zover bekend, zijn er geen gewonden gevallen.