Vlammenzee verwoest zeventiende-eeuws Chateau Heel

28 dec 2023, 15:41 Nieuws
img 20231228 wa0000 brand chateau heel 1
HEEL - De grote uitslaande brand die in de nacht van woensdag 27 december en donderdag 28 december het rijksmonument Chateau Heel heeft verwoest, is geblust. De brandweer, die zo goed als mogelijk alle smeulende vuurhaarden heeft proberen te doven, is ondertussen naar de kazernes teruggekeerd.
'Door de brand afgelopen nacht bij Chateau Heel is een waardevol monument verloren gegaan. Er lagen concrete plannen voor een totale herontwikkeling van het terrein, inclusief de beide monumentale gebouwen. De procedures hiervoor zijn bijna doorlopen. Dat dit nu gebeurd is, is erg triest', aldus wethouder Tim Snijckers, die onder meer erfgoed, monumenten en archeologie in zijn portefeuille heeft.
Toekomst
Op dit moment is nog niet bekend wat dit voor de toekomst van de geplande ontwikkeling betekent. De eigenaar van het terrein had bij de gemeente een plan ingediend om het kasteel met bijbehorend terrein tot een woon-zorgcomplex om te vormen. In het kasteel zelf zouden zorgstudio’s gerealiseerd worden voor ouderen met een intensieve zorgvraag. En in een nieuw poortgebouw rondom de historische kasteelhof zouden huurappartementen voor senioren komen.
Advies
Mocht u last hebben van ernstige rookvorming of ziet u vlammen opnieuw oplaaien? Neem dan contact op met de meldkamer van de brandweer, via 0900-0904 (geen spoed, wel brandweer). Bij enige rookvorming blijft het advies: sluit deuren en ramen en zet de woningventilatie tijdelijk stop. Heeft u in of buiten de woning schade door roetdeeltjes of vliegvuur (denk bijvoorbeeld aan uw auto)? Meldt dit dan bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.