De zorgvraag stijgt hierdoor sneller dan het aantal beschikbare mantelzorgers. Dit blijkt uit onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen, op basis van data van het CBS, Vektis en Alzheimer Nederland.
Volgens Alzheimer Nederland krijgt iemand met dementie gemiddeld hulp van 2,6 mantelzorgers. En dit aantal zal dalen naar 1,7 in 2040. Dit betekent dat de nu al zwaar belaste mantelzorgers er straks gemiddeld meer dan 30 uur extra zorg per week bij krijgen. Als wij over vijftien jaar dezelfde zorg willen blijven bieden aan mensen met dementie, dan komen we naar verwachting ruim 416.000 mantelzorgers tekort. In Limburg gaat het om een tekort van ruim 30.600 zorgende naasten.
Mensen met dementie hebben steeds meer zorg nodig. In de beginfase van de ziekte kunnen naasten vaak nog te hulp schieten. Maar in de toekomst zullen er steeds minder mantelzorgers beschikbaar zijn om de zorg bij dementie te dragen.
Streven we ernaar om in 2040 per gemeente dezelfde zorg te kunnen leveren als vandaag de dag? Vooral in Maastricht zijn er over vijftien jaar naar schatting ruim 2730 mantelzorgers nodig. Ook in Sittard-Geleen is het waarschijnlijk alle hens aan dek vanwege een tekort van zo’n 2670 mantelzorgers. Daarna volgen Venlo - waar ruim 2590 mantelzorgers extra nodig zijn - met daarachter Heerlen en Roermond met respectievelijk 2570 en 1550 benodigde extra mantelzorgers in dat jaar.
Maar ook in de gemeente Maasgouw zal er in 2040 naar schatting een tekort zijn van ruim 690 extra mantelzorgers. De gemeenten Mook en Middelaar en Simpelveld hebben de ‘minste’ extra mantelzorgers nodig, al gaat het hier alsnog om een tekort van zo’n 220 en 260 hulpkrachten.