Saskia Borgers geïnstalleerd als nieuwe Dijkgraaf

26 feb , 15:53 Nieuws
saskia borgers dijkgraaf waterschap limburg 1536x1024 bjorn frins 1
LIMBURG – De commissaris van de Koning in Limburg, gouverneur Emile Roemer, heeft op 21 februari Saskia Borgers geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf. Dat gebeurde tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg in het waterschapshuis in Roermond.
In haar eerste toespraak benadrukte Saskia Borgers, dat samenwerking de komende tijd een van haar speerpunten wordt. Daarnaast wil zij graag een verbindende rol vervullen en zich inzetten om het waterschap dichter bij de samenleving te brengen. Daarbij gaf ze aan een dijkgraaf te willen zijn voor alle mensen in Limburg.
Uitdagingen
‘We hebben elkaar nodig’, zei ze. ‘Zowel in regionaal als in euregionaal verband. Niet alleen tijdens perioden van wateroverlast. Maar ook als het gaat om bijvoorbeeld het verbeteren van de waterkwaliteit en de gevolgen van klimaatadaptatie.’ Gouverneur Emile Roemer had dit in zijn toespraak ‘mooie uitdagingen’ genoemd op het gebied van water in Limburg. De nieuwe dijkgraaf mag deze uitdagingen oppakken, samen met bestuurders, medewerkers en partners. ‘Want water is een dynamisch onderwerp dat leeft en continu aandacht vraagt’, aldus de gouverneur.
Saamhorigheid
Saskia Borgers deed vervolgens een beroep op de saamhorigheid die de afgelopen jaren is ontstaan bij waterproblemen. Juist deze gezamenlijke verbondenheid en veerkracht wil ze inzetten om niet tégen het water, maar samen mét het water te leven. ‘Met water leven betekent ook dat wij onze ruimte met slimme combinaties gezamenlijk kunnen herinrichten. We hebben mee te bewegen naar waar het water ons brengt.’
Perspectief
Om die ruimte opnieuw in te richten, trekt zij er de komende maanden op uit en zal veel buiten te zien zijn. 'Het is nodig om ieders perspectief te kennen en te horen waar we kunnen samenwerken met collega-overheden, agrariërs, het bedrijfsleven en terreinbeheerders. En ook de inwoners van Limburg kunnen hun steentje bijdragen door dijkwacht te zijn of hun tuin anders in te richten', zei ze na haar installatie.
Over Borgers
Het algemeen bestuur van Waterschap Limburg heeft de vierenvijftigjarige Borgers in november voorgedragen als nieuwe dijkgraaf. Zij was tot voor kort organisatieadviseur bij bureau roel&jasper BV. Tot medio vorig jaar combineerde ze dat werk met haar werkzaamheden als lid van het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Daarvoor vervulde zij diverse functies in het publieke domein.