Samenwerken voor duurzame, kwalitatieve en betaalbare zorg in Midden-Limburg

23 feb 2019, 11:10 Nieuws
dz dqo3wwaac239
MAASGOUW - Achttien Midden-Limburgse (jeugd)zorg- en welzijnspartijen en de gemeenten in Midden-Limburg Oost, waaronder Maasgouw, hebben een convenant ondertekend waarin zij zich committeren aan afspraken die voortborduren op de huidige samenwerkingsinitiatieven.
Die samenwerking gaat uit van de behoeften van de inwoners, waarbij duurzaamheid, kwaliteit én betaalbaarheid de uitgangspunten vormen.
Eigen regie
De basis is dat individuele mens zo veel als mogelijk met zijn eigen netwerk zelf regie voert over het eigen leven. Doel van de samenwerking is kwalitatief goede zorg leveren, binnen de door de lokale gemeenteraden vastgestelde budgettaire kaders. Alle partijen nemen hierin gezamenlijk hun verantwoordelijkheid. Het gaat naast de gemeente Maasgouw om de gemeenten Roermond, Roerdalen en Echt-Susteren, Vincent van Gogh, Met GGz, De Zorggroep, Wel.kom, Algemeen Maatschappelijk Werk, Tzorg, PGZ, Koraal Groep, Proteion, het CJG, Moveoo, Mutsaersstichting, MEE –Noord & Midden-Limburg en PSW.
Met de ondertekening van het convenant laten de aanbieders zien dat zij investeren in dit gezamenlijke traject. Nu start de fase van het verkennen, om te kijken welke mogelijkheden er zijn om die duurzame, kwalitatieve en betaalbare zorg te kunnen bieden. Daarbij ligt de focus niet alleen op de inhoudelijke zorg, maar ook op de onderlinge samenwerking, de bedrijfsvoering, het terugdringen van de administratieve lasten en de wijze van contracteren.
Geleerd
De samenwerking, destijds tot stand is gekomen op initiatief van de gemeente Roermond en een aantal aanbieders, is erop gericht om het gezamenlijke doel eind 2021 realiseren en de zorg en ondersteuning in te richten vanuit het principe 'doen wat werkt en wat nodig is'. De afgelopen twee jaar heeft de samenwerking al concreet vorm gekregen. In een maandelijks overleg hebben de aanbieders met elkaar en de gemeente aan tafel gezeten om de nieuwe koers te ontwikkelen. Sinds de ondertekening van de intentieovereenkomst is er echter al volop geleerd en geëxperimenteerd door de partijen, om te kijken aan welke zorg behoefte is en hoe die het beste vorm kan krijgen.