Perseïdenregen zichtbaar in de nachten van zaterdag en zondag

09 aug 2023, 12:27 Nieuws
leonid meteor wikipedia sm
Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (Navicore - Wikipedia)
MAASGOUW - In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus is het maximum te zien van de jaarlijkse meteorenzwerm: de Perseïden.
Tegen het einde van de nacht – zo tussen 3.00 uur en 4.00 uur – zijn dan tot wel vijfenzestig meteoren per uur te verwachten. Zo voorspelt Dr. Marc van der Sluys, sterrenkundige aan de Universiteit Utrecht en maker van hemel.waarnemen.com . De eigenlijke piek valt op zondag overdag. Toch zijn er in de nacht van 13 op 14 augustus vrijwel evenveel ‘vallende sterren’ zichtbaar.
Zandkorrel
Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. Deze flitsen hebben echter niets met sterren te maken, maar worden veroorzaakt door ruimtepuin. Dit puin is vaak niet groter dan een zandkorrel, dat zo’n honderd kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terechtkomt. Door de hoge snelheden wordt de lucht vóór zo'n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht. Dat zien wij als een lichtflits in de nachthemel.
perseiden 2023 hemelkaart
Hemelkaart, Marc van der Sluys/hemel.waarnemen.com
De Perseïden kenmerken zich door hun helderheid, snelheid én incidenteel nalichtende sporen. Hun snelheden zijn meestal meer dan 200.000 km, per uur. Ze zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's nachts hoog boven de noordoostelijke horizon. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, is deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum in augustus te zien.
Vallende sterren
De Perseïdenregen valt dit jaar gunstiger dan gemiddeld. De maan is immers voor slechts tien procent verlicht en het maanlicht stoort nauwelijks. Daardoor zijn dit jaar veel meer ‘vallende sterren’ te zien dan vorig jaar. Bovendien zijn er twee kansen. Om de meteoren zelf waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig. Het blote oog, een heldere hemel en een donkere waarneemplaats volstaan. Een ligstoel en warme kleding zorgen voor extra comfort. Meer informatie is te vinden op de webpagina van hemel.waarnemen.com .