Onderzoek Laudius: relatief lage biodiversiteit in Limburg

27 jan , 17:40 Nieuws
common buzzard 4502027 1280 abeijeman pb
MAASGOUW - Toch heeft de Limburgse natuur genoeg te bieden. In de provincie vind je zo’n achtendertig unieke soorten dieren, bomen, bloemen en paddenstoelen per vierkante kilometer (km²). Deze diversiteit aan soorten ligt daardoor precies op het landelijke gemiddelde.
Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, op basis van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility .
Diversiteit
Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: de provincie Limburg biedt een diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is van de afgelopen zeventig jaar ook het aantal geregistreerde unieke soorten per km² in een gemeente berekend.
Top 5
De gemeente met de hoogste biodiversiteit in Limburg is Venlo. Hier zijn per km² 64 unieke soorten te vinden. Tot de top 5 Limburgse gemeenten met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen behoren:
  1. Venlo: 64 soorten per km²
  2. Roerdalen: 63 soorten per km²
  3. Venray: 58 soorten per km²
  4. Leudal: 56 soorten per km²
  5. Valkenburg aan de Geul: 53 soorten per km²
Met 52 unieke soorten per km² doet Maasgouw het ook erg goed en deelt een mooie zesde plaats met Eijsden-Margraten.
Heb je altijd al een buizerd willen spotten? Dan ben je in Limburg aan het juiste adres. De afgelopen zeventig jaar werd deze roofvogel wel 127.881 keer gespot. Daarnaast worden hier de grote zilverreiger (40.992) en de blauwe reiger (37.711) het vaakst waargenomen. Maar ook planten zoals riet en de grote brandnetel worden er vaak gespot. Qua paddenstoelen en schimmels doet de vliegenzwam het erg goed. Deze werd de afgelopen zeventig jaar maar liefst 1.476 keer gesignaleerd in de Limburgse provincie.
Rode lijst
In Nederland staan ruim negentig vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je de meeste kans in de gemeente Nederweert. Hier kun je wel 80 bedreigde vogelsoorten waarnemen. Maar ook in Maasgouw kun je zo’n 75 verschillende vogels spotten die op deze rode lijst. Klik hier als je meer wilt weten over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland.