Ondanks alle voorbereidingen weer stressvolle avond voor viervoeters

31 dec 2018, 12:08 Nieuws
cat 3113372 1920
MAASGOUW - Veel huisdiereigenaren nemen maatregelen om vuurwerkoverlast voor hun hond of kat te beperken. Liefst 67 procent geeft aan pogingen te doen om het leed enigszins te verzachten.
Dat blijkt uit onderzoek van huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg. Ongeveer 10 procent van de huisdierhouders ontvlucht letterlijk het vuurwerkgeweld en gaat naar een vuurwerkvrije plek, zoals een vakantiepark.
Uitlaten
Ondanks de preventieve maatregelen is er toch veel overlast bij honden en katten. Cynthia Jensma namens de onderzoekers: 'Zo'n 59% van de huisdiereigenaren heeft in het onderzoek aangegeven dat hun hond of kat last heeft van het vuurwerk. De meeste overlast voor huisdieren is de stress. Dit ondanks dat wij merken dat eigenaren zich voorbereiden op het vuurwerk en bijvoorbeeld ook extra opletten bij het uitlaten van hun trouwe viervoeter.'
Top 2000
'Gelukkig houden eigenaren hun huisdier op veilige afstand en laat men de kat wat minder vaak naar buiten gaan. Een veel gehoorde preventieve maatregel is het harder zetten van de radio of televisie rond de jaarwisseling. Deze maatregel staat op nummer 1 in de Top 5.' Of dieren daadwerkelijk rustiger worden van de Top 2000 of Youp van 't Hek op brulboeisterkte is de vraag. Wellicht kiest daarom 11 procent van de eigenaren er voor hun huisdier een pilletje te geven om rustig te blijven.
Voor katten wordt er binnenshuis vaak een rustige verstopplek gecreëerd en 7 procent geeft extra aandacht aan de hond of kat. Hoewel het van met name honden bekend is dat extra aandacht bij angst juist vaak bevestigend werkt, in die zin dat de hond dan juist nog banger wordt. Jensma: 'Opvallend aan het onderzoek is dat er ook altijd nog een klein percentage huisdiereigenaren is die hun hond een glaasje advocaat geeft om hem rustig te houden. Dit is een middel uit de oude doos en raden wij vanuit dierenwelzijn uiteraard niet aan.'