Nieuwe woontrends in 2025 – en hoe pas je ze toe

19 feb , 14:35 Nieuws
kitchen living room 4043091 640 px 1
Pixabay (CCO-Public Domain)

Maasgouw - Het nieuwe jaar is voor veel mensen hét moment om hun woning een upgrade te geven. Met zoveel inspiratie op sociale media en interieurplatforms kan het lastig zijn om te bedenken waar je moet beginnen. Heb je eenmaal een stijl gekozen, dan blijft de vraag hoe je deze het beste kunt realiseren.

Gelukkig biedt een expert van Werkspot.nl waardevol advies over de meest effectieve manieren om deze trends tot leven te laten komen.

Vakman inschakelen? Of niet?

Renovatie-expert Gert Jan legt uit dat sommige trends eenvoudig zelf uit te voeren zijn, terwijl je voor andere een professional nodig hebt voor een perfect resultaat.

'Schilderen kun je in veel gevallen zelf doen, maar voor een strakke, hoogwaardige afwerking kan het verstandig zijn om een vakman in te schakelen', verklaart hij. 'Met onze tips helpen we je hopelijk om deze nieuwe trends zo goed mogelijk toe te passen, zodat je er nog jarenlang plezier van hebt.'

Woontrends 2025

Ontdek drie populaire woontrends voor 2025 - en hoe je ze zelf of met de hulp van een vakman van Werkspot.nl kunt realiseren:

Woontrend 1 - Colour Drenching

Colour Drenching betekent dat je muren, plafonds en zelfs deuren, radiatoren en meubels in dezelfde tint schildert om een krachtig en ruimtelijk effect te creëren. Warme aardetinten zoals bruin, terracotta en beige – ooit typerend voor de jaren '70 – maken een comeback en winnen langzaam aan populariteit. Ook diepe groen- en blauwtinten zijn terug van weggeweest, perfect om een ruimte volledig in kleur onder te dompelen.

Strak en mooi resultaat

Een goede voorbereiding is de sleutel tot een strak en mooi resultaat. Hou rekening met de verschillende oppervlakken en hoe je deze moet behandelen voordat je begint. De volgorde van schilderen is daarbij essentieel: start met het plafond, vervolgens de muren en eindig met het houtwerk. Radiatoren en meubels, indien meegenomen in het kleurenschema, werk je als laatste af.

Multi-surface

Zorg ervoor dat alle oppervlakken goed voorbereid zijn: vul gaten en oneffenheden, schuur waar nodig en maak alles schoon met een mild reinigingsmiddel. Een grondlaag is onmisbaar voor een egale afwerking, of je nu werkt met muren, plinten of metaalwerk. Laat de primer goed drogen voordat je verdergaat. Kies een geschikte verf en breng minimaal twee lagen aan voor het beste resultaat. Veel populaire merken bieden tegenwoordig multi-surface verven aan, ideaal voor deze trend – maar controleer altijd of de verf geschikt is voor jouw ondergrond(en).

Pixabay (CCO-Public Domain)
Woontrend 2 - Opvallend behang

Behang is al jarenlang onderwerp van discussie onder ontwerpers: de een zweert erbij, terwijl de ander liever voor geschilderde muren kiest. In 2025 maakt behang een sterke comeback. Hoe gedurfder, hoe beter. In kleinere ruimtes kan een opvallende print juist een verrassend stijlvol effect creëren. Denk daarbij aan ruimtes, zoals de hal of een studeerkamer. Voor grotere ruimtes is een panoramische muurschildering een echte eyecatcher. Daardoor krijg je het gevoel midden in een kunstwerk te staan, zonder dat de ruimte beklemmend aanvoelt.

Precisie

Behangen lijkt misschien gemakkelijk, maar vooral bij een ingewikkelde print vergt het precisie en geduld. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Controleer eerst of de muren wel geschikt zijn. Het kan nodig zijn om eerst een lichte basisverflaag aan te brengen op een donkere muur, zodat de oude kleur niet door het behang doorschijnt. Laat deze verflaag goed drogen en uitharden voordat je verdergaat.

Strak eindresultaat

Controleer vervolgens op oneffenheden. Vul gaten en schuur bobbels voor een strak eindresultaat. Verwijder lichtschakelaars en stopcontacten of maak ze los en plak afdekplaatjes af. Bepaal daarna zorgvuldig hoe je het behang gaat aanbrengen. Meet de muur op en bereken waar de stroken moeten komen, om te voorkomen dat je aan het einde met een heel smal reststrookje blijft zitten.

Waterpas en naadloos

Gebruik een waterpas en potlood om loodlijnen te tekenen, zodat de eerste baan kaarsrecht hangt en de rest naadloos kan aansluiten. Snijd het behang op maat en hou daarbij een paar centimeter extra over aan de boven- en onderkant om later netjes af te kunnen werken. Breng vervolgens lijm aan of bevochtig het behang als het zelfklevend is. Begin eerst links en werk naar rechts. Druk de stroken stevig tegen de muur en strijk luchtbellen glad met een behangspatel. Knip de overtollige randen af en werk zorgvuldig rondom stopcontacten en lichtschakelaars. Overtollig papier kun je achter de afdekplaatjes laten verdwijnen voor een strakke afwerking.

Broken plan living

Open woonconcepten zijn al een aantal jaren populair en nog steeds geliefd. Toch kiezen steeds meer mensen voor kleinere, functionele ruimtes, maar dan wel met een twist. "Broken plan living" is een manier van inrichten waarbij je een open ruimte subtiel opdeelt met bijvoorbeeld een lage muur of een glazen wand. Zo behoud je het open gevoel, maar kun je wel de functies van verschillende kamers van elkaar scheiden.

Pixabay (CCO-Public Domain)
Ideeën

Het plaatsen van bogen of glazen wanden is over het algemeen het werk van een professional. Toch kun je sommige ideeën prima zelf uitvoeren. Met open planken creëer je bijvoorbeeld eenvoudig een scheidingswandeffect. Wanneer je een plek voor de planken hebt gekozen, markeer je de juiste positie op de muur. Zoek eerst de muurbalken om de plankendragers aan te bevestigen. Markeer de schroefgaten, boor kleine gaatjes op de juiste plekken en schroef de beugels in de muur. Voor extra stevigheid kun je pluggen gebruiken. Deze methode werkt ook voor een scherm dat je aan de muur wilt bevestigen, bijvoorbeeld met scharnieren voor extra flexibiliteit.