Volgens het impactrapport van Samen Tegen Voedselverspilling is er in 2024 al bijna 20 procent minder voedsel verspild. Goed nieuws dus! Toch is het nog te vroeg om te juichen, want we zijn er nog niet.
Dankzij de inzet van supermarkten, bedrijven en consumenten zijn er flinke stappen gezet. De verspilling in de supermarkten is met 35 procent gedaald én de broodretouren zijn met 40 procent afgenomen. Zelfs in de horeca en catering wordt steeds slimmer omgegaan met eten. Zo hebben horecazaken in Rotterdam hun voedselverspilling met 37 procent verlaagd en hotels in Amsterdam redden jaarlijks duizenden kilo’s voedsel van de prullenbak.
Ook thuis doen we het beter. De Verspillingsvrije Week zette 4 miljoen Nederlanders aan tot actie. Kleine aanpassingen maken een groot verschil: van kliekjes opmaken tot het ‘Eerst op Tape’-systeem, waardoor 28 procent minder eten wordt weggegooid.
Toch verdwijnt nog steeds 2 miljard kilo voedsel per jaar in de vuilnisbak. Dat is een file van vrachtwagens vol goed eten van Utrecht tot Barcelona! Vooral brood, vlees en zuivel zijn de boosdoeners. En wist je dat bij bedrijfsborrels maar liefst 40 procent van de drank onaangeroerd blijft? We bestellen dus massaal koffie die we niet opdrinken.
Ook de houdbaarheidsdatum blijft een struikelblok. Nog steeds denken veel mensen dat ‘THT’ betekent dat iets meteen de kliko in moet. Gelukkig zetten bedrijven zich in om dit duidelijker te maken met icoontjes op verpakkingen.
Minder verspillen begint bij bewustwording, onder het motto "Verspil minder, geniet meer!" Het betekent ook minder geld weggooien én een betere wereld. Hier een paar simpele tips:
Bij Vers Voor Vandaag maken ze voedselverspilling tastbaar én lekker. Via deze app red je heerlijke producten van bakkers, slagers en groenteboeren: je kunt deze versproducten kopen tegen een vaste korting van 50 procent. Zo geniet jij van ambachtelijke producten, help je lokale ondernemers én voorkom je dat goed eten verloren gaat. Samen kunnen we dus een groot verschil maken! Doe je mee? Lees meer over deze missie op Vers Voor Vandaag.