Informateur adviseert coalitie met Lokaal Belang, CDA en VVD

08 apr 2022, 14:46 Nieuws
naamloos
MAASGOUW - Informateur Johan Lalieu heeft het voorstel gedaan om voor de bestuursperiode 2022-2026 een coalitie te gaan vormen van Lokaal Belang, CDA en VVD.
Deze partijen willen de koers voortzetten die ze vanaf 2018 hebben ingezet.
Concept
Gezamenlijk hebben deze partijen 14 van de 19 zetels in de gemeenteraad van Maasgouw. De raadsfracties van Lokaal Belang, CDA en VVD hebben met het voorstel van de informateur ingestemd en de vertegenwoordigers van deze partijen gaan nu samen een concept voor het coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling opstellen. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 liet in Maasgouw zien dat drie partijen stemmenwinst boekten ten opzichte van 2018: Lokaal Belang plus 1,5 %, VVD plus 3,3 % en D66 (als nieuwe partij) plus 6,3 %. De andere drie partijen leiden in 2022 stemmenverlies ten opzichte van 2018: CDA min 8,2 %, NLM min 1.4 % en fusiepartij LVM verliest 1,4 % ten opzichte van het aantal stemmen dat LVM en PWM-50PLUS in 2018 samen hadden.
Één lijn
Door informateur Lalieu, tevens lijsttrekker van de grootste partij Lokaal Belang, werden in twee rondes aparte gesprekken gevoerd met LVM, CDA, VVD, NLM en D66. Daarbij is gesproken over de verkiezingsuitslag, de coalitievorming, de koers die de partijen in de komende vier jaar willen gaan volgen en de speerpunten die iedere partij graag gerealiseerd wil zien. De informateur kwam tot de conclusie dat Lokaal Belang, CDA en VVD het meeste 'op één lijn zitten' over de koers die de gemeente in de komende jaren moet gaan varen. Voortzetting van de ingezette koers heeft steun van 67 procent van de kiezers.