D66: 'Er moet aan alle kanten worden doorgepakt'

11 apr 2022, 18:38 Nieuws
caroline 680x1024 1
MAASGOUW - Even bekroop D66 fractievoorzitter Caroline van Velzen het gevoel dat Maasgouw vier zeer behoudende jaren tegemoet gaat. In het advies van de informateur die gaat aansturen op een coalitie van Lokaal Belang, CDA en VVD viel immers te lezen dat de drie partijen onwenselijke en onhaalbare zaken zagen in het programma van de democraten.
'Dat terwijl er aan alle kanten moet worden doorgepakt', aldus Van Velzen.
Uit navraag bij de informateur bleek het echter vooral te gaan over de stimulerende en faciliterende rol die D66 ziet weggelegd voor de gemeente, bij het creëren van meer zeggenschap voor de dorpskernen middels een eigen dorpsraad én de haalbaarheid van een op te richten Klimaatschool. 'De Klimaatschool hoefde voor ons niet persé in het coalitieakkoord, omdat we daarvoor partijen bij elkaar willen brengen die dit samen met ons gaan realiseren' zegt Van Velzen nu. 'Wij zijn daar reeds mee gestart en roepen bedrijven en instellingen op zich bij ons te melden als zij hier belangstelling voor hebben. Uiteraard hopen wij op de benodigde medewerking vanuit de gemeente op het moment dat deze gevraagd wordt. Wij zullen daar dan constructieve voorstellen voor doen.'
Naast de Klimaatschool wil D66 inzetten op gelijke kansen, armoedebestrijding en meer innovatieve projecten op gebied van energie en woningbouw. Van Velzen: 'Met de nadruk op betaalbare woningen voor starters en ouderen, want daar is afgelopen jaren nauwelijks iets voor gedaan.' Verder moeten alle scholen een gezonde school worden en de laaggeletterdheid actief worden aangepakt. Ook mikt D66 op een proef met een vorm van basisinkomen. 'Allemaal zaken die naadloos aansluiten bij de intenties van de Investeringsagenda Midden-Limburg en de Global Goals van de gemeente Maasgouw. Zaken waarmee we Maasgouw meer op de kaart willen zetten en zo meer perspectief willen bieden aan inwoners en ondernemers' besluit Van Velzen. D66 hoopt in ieder geval op een constructieve samenwerking met andere partijen en op een coalitieakkoord met ambitie, waarin niet alles is dichtgetimmerd met punten die al zijn of worden uitgevoerd.