In deze Limburgse gemeenten gebeuren het vaakst ongelukken in huis

22 dec 2023, 10:48 Nieuws
pexels photo 1751209 915x518
Iwan Beijes - Pexels (CC0-Public Domain)
MAASGOUW - Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook binnenshuis. Nergens in Limburg gaat het zo vaak mis als in de gemeenten Brunssum en Heerlen. Hier gebeuren per 10.000 inwoners jaarlijks 98 ernstige valongelukken.
Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 80 valincidenten. Dit en meer blijkt uit gegevens van het CBS over ziekenhuisopnamen en -patiënten.
Het onderzoek brengt per gemeente in kaart hoeveel inwoners in het ziekenhuis belanden na een ernstig huiselijk ongeluk of een valpartij. In Limburg ligt het aantal ongevallen zelfs hoger dan elders in het land. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 70 ongelukken per 10.000 inwoners. Het gaat daarbij om situaties, waarin inwoners gewond raken. De oorzaken hiervan zijn dan meestal een val, een stoot of contact met scherp glas of hete vloeistoffen.
Huishoudelijke ongevallen
Naast inwoners van Brunssum en Heerlen, komen ook Limburgers uit andere gemeenten relatief vaak in het ziekenhuis terecht na zo’n ongeluk. De gemeenten met naar verhouding de meeste huishoudelijke ongevallen zijn als volgt:
  • Brunssum en Heerlen: 98 per 10.000 inwoners
  • Kerkrade: 97 per 10.000 inwoners
  • Valkenburg aan de Geul: 90 per 10.000 inwoners
  • Landgraaf: 89 per 10.000 inwoners
  • Maasgouw: 88 per 10.000 inwoners
Inwoners van Venray en Gennep lijken thuis het voorzichtigst te zijn. Van alle Limburgers brengen zij de minste bezoeken aan een ziekenhuis na een ongeval in het huishouden: 63 per 10.000 inwoners.
Risico's
93 procent van de huiselijke ongelukken wordt veroorzaakt door een val. Hierdoor worden in Nederland ruim 9 op de 10 ernstige ongelukken in en rondom huis veroorzaakt. Vooral 65-plussers lopen daarbij een groot risico. Zij zijn betrokken bij ruim de helft van alle huishoudelijke ongelukken. Bovendien zijn er verschillen en blijken vrouwen andere risico’s te lopen dan mannen. Zo zijn zij naar verhouding veel vaker betrokken bij een ‘val van gelijke hoogte’, zoals een struikel- of glijpartij. Onder de mannen gaat het juist vaker mis tijdens het klussen in huis. Mannen zijn bijvoorbeeld betrokken bij 76,7 procent van de ongelukken met ladders en steigers. En bij 83,9 procent van de ernstige ongelukken met automatisch handgereedschap.