Nederland Zoemt: kom in actie voor de bij

Foto: Nederland Zoemt

MAASGOUW – De Nationale Bijentelling 2024 is voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Van maandag 15 tot en met woensdag 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal, bijvoorbeeld in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt.

Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland. Tel je mee?

Bedreigd
Waarom bijen tellen? ‘Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 wilde bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. Wel 80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten’, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.

Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Met als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van de wilde bijensoorten in Nederland. En zo willen de organisatoren deze nuttige insecten beter helpen beschermen. Wil je meer weten of meehelpen? Kijk dan op de webpagina van de Nationale Bijentelling, waar je ook een telformulier 2024 en een bijengids kunt downloaden

 

Cookieinstellingen