Lasten en lusten van de energietransitie moeten evenwichtig verdeeld worden

Foto: Pixabay - PeterDargatz (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Onze provincie wil graag een voortvarende start maken met de energietransitie. Recent werd de nota ‘Energiek naar de toekomst’ gepresenteerd, waarin de contouren worden geschetst voor een nieuw ‘energielandschap’ op weg naar een CO2-neutrale regio in 2050.

Dat klinkt ver weg, maar het werken aan die toekomst is wel degelijk begonnen. Met concrete projecten om energie te besparen, steeds duurzamer op te wekken en in de nabije toekomst ook op te kunnen slaan, om tijden van schaarste te kunnen overbruggen.

Windinitiatieven
Er moet gezamenlijk geprofiteerd worden van de maatschappelijke en economische opbrengsten en de kansen die de energietransitie biedt, zo luidt de opvatting. Initiatieven en succesvolle voorbeelden zijn er in Limburg al volop. Denk bijvoorbeeld aan breed gedragen windinitiatieven in deze regio. De nu gepresenteerde integrale aanpak moet Limburg houvast geven in de realisatie van doelstellingen die landelijk in het kader van het Klimaatakkoord worden afgesproken.

Klimaatakkoord
‘Vanuit het Klimaatakkoord worden in Limburg twee Regionale Energie Strategieën opgesteld: eentje voor Noord- en Midden-Limburg en een versie voor Zuid-Limburg’, vertelt gedeputeerde Eric Geurts (PvdA). ‘De provincie neemt het initiatief om telkens in periode van vier jaar afspraken te maken met partners, zoals gemeenten, industrie en belangenorganisaties. Om samen doelen te blijven aanscherpen en te sturen op de daadwerkelijke korte termijnresultaten. Met daarbij scherp oog voor nieuwe technologieën die gaandeweg beschikbaar zullen komen en ons gaan helpen om te blijven versnellen. Want één ding staat vast: als we alleen maar focussen op technieken die we vandaag de dag beschikbaar hebben, dan gaan we het niet redden om in 2050 C02-neutraal te zijn. Dan zouden we onze provincie moeten volbouwen met windturbines en bijvoorbeeld industrieën moeten stilleggen. En dat gaan we natuurlijk niet doen. Daarom stuurt de provincie op slimme combinaties tussen vandaag doen wat vandaag kan en intussen bedenken wat morgen mogelijk wordt. Korte termijnresultaten en lange termijnperspectieven.’

LEKTA
De provincie brengt alle activiteiten rond de energietransitie samen onder de noemer LEKTA: de Limburgse Energie en Klimaat Transitie Aanpak. Geurts: ‘LEKTA is de paraplu waaronder we de verbouwing van de samenleving gestalte gaan geven. Want dat is waar we het echt over hebben: een verbouwing. Wij zijn de eerste generatie die klimaatverandering niet meer kan ontkennen en de laatste generatie die er daadwerkelijk iets aan kan doen. Het is écht tijd voor actie. Waarbij we de lasten en de lusten evenwichtig moeten verdelen. We moeten rekening houden met de ruimtelijke impact van nieuwe energie-oplossingen. En wij willen dat iedereen in Limburg daarvan kan profiteren. Wie bijvoorbeeld de impact ervaart van een windpark of een zonneweide in de nabijheid, moet ook delen in de opbrengst, in energie en in geld. Door te kunnen participeren in een coöperatie bijvoorbeeld, waarvan we nu al goede voorbeelden in onze regio zien ontstaan. Delen is het sleutelwoord.’

De nota ‘Energiek naar de toekomst’ staat 18 januari op de agenda van de Provinciale Staten.

Cookieinstellingen