Reddingsbrigade in nood; mogelijk verlies boten door herinrichting

Foto: Facebook Reddingsbrigade Roermond

MAASGOUW – De reddingsbrigades van Maasgouw, Roermond, Venlo en Tegelen slaan alarm. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft besloten de Nationale reddingsvloot anders in te richten. Dat heeft zware gevolgen voor de lokale taken, zo geven de brigades aan.

Vier van de zeven boten zouden verloren gaan, omdat de verantwoordelijkheid bij de veiligheidsregio Limburg-Noord komt te liggen. Die beschikt zelf over reddingsboten én mensen, hetgeen ten koste zou gaan van de vrijwilligers van de reddingsbrigades zo meldt Dagblad De Limburger.

Evenementen
De brigades houden op in de zomer vaak de pleziervaart op de Maasplassen in de gaten en staat ook vaak bij evenementen klaar om hulp te verlenen, mocht de nood aan man zijn. Als de gemeenten willen dat de reddingsbrigades dezelfde diensten blijven verlenen, dan hebben ze boten nodig. Nu de verantwoordelijkheid bij de veiligheidsregio’s komt te liggen, kunnen die ervoor kiezen om die taken uit handen te geven, samen te werken met regionale partijen of het zelf te doen. In Limburg is dus gekozen voor het laatste.

Gek
‘Wij zijn verantwoordelijk voor de inrichting van de Nationale Reddingsvloot. Wij beschikken zelf over boten en mensen’ zegt directeur Jac Rooijmans van Veiligheidsregio Limburg-Noord tegen het Dagblad. ‘Het zou gek zijn die niet te gebruiken, hoe belangrijk wij het werk van de reddingsbrigades ook vinden, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar wij zijn er niet verantwoordelijk voor dat de regionale reddingsbrigade haar taken kan uitvoeren.’

Kosten
Daarom richten de reddingsbrigades in Noord- en Midden-Limburg zich nu tot de gemeenten. Tom Thijssen van de Reddingsbrigade Maasplassen: ‘De Veiligheidsregio neemt wel de taak bij overstromingen over, maar bijvoorbeeld niet de taak bij evenementen aanwezig te zijn.’ Het is nog onduidelijk of de gemeenten willen bijspringen. De totale kosten bedragen circa 40.000 euro.

Cookieinstellingen