Lancering Escape Route Limburg: Operation Fear Feather

31 mrt , 15:03 Verhalen van toen en nu
01 20250329 104459 1
M. van Leipsig

LINNE - Op zaterdag 29 maart vormde Brasserie Lus het decor voor de officiële lancering van "Operatie Fear Feather".

Initiatiefnemer Hans Suntjens en organisator Sandra Borsboom van Escape Route Limburg heetten iedereen welkom.

Lancaster KB 817 SE-P bommenwerper

'De escaperoute is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat plaatsvond op 1 november 1944. Op die fatale avond stortte hier vlakbij een Lancaster KB 817 SE-P bommenwerper neer. De veertienjarige Frans Ververs heeft die crash vanuit zijn slaapkamerraam zien gebeuren. In zijn latere leven heeft hij contact gezocht met de overlevenden van de Canadese bemanning en alles wat zij toen hebben meegemaakt zorgvuldig gedocumenteerd. Die verhalen zijn gebruikt voor deze escaperoute en de podcastfragmenten geven daar juist een extra spannend tintje aan', vertelt Sandra.

Unieke reddingsmissie

'Het is de bedoeling dat de deelnemers een "Brits peloton" vormen. Het is hun missie om één van die bemanningsleden - Mid Upper Gunner Jim M. Campbell - op te sporen en veilig naar huis te brengen. Door middel van opdrachten en puzzels komen de deelnemers steeds een stukje dichter bij het doel van deze reddingsmissie. Een uniek verhaal over vertrouwen, angst en moed.'

Bubbels

Het lint werd symbolisch doorgeknipt en met het heffen van een glas bubbels was de lancering van "Operatie Fear Feather" officieel een feit. Na uitgerust te zijn met een tas en een instructieboek - beide speciaal ontworpen voor deze escaperoute - vertrokken de "Britse pelotons" op een spannende ontdekkingstocht.

Straatnamen

In Linne zijn straten vernoemd naar die zeven dappere mannen van de Royal Canadian Air Force (RCAF), die op die noodlottige avond in de buurt strandden. Zo heb je de Campbellstraat, Connorstraat, Joinerstraat, Leppingtonstraat, Oggstraat, Pagestraat en Pattersonstraat, ter ere aan hun nagedachtenis. Zij verlieten hun thuis en vochten - met gevaar voor hun eigen leven - voor de vrijheid in een land ver weg. Zonder aarzeling, traden ze een gevaarlijk avontuur en een ongewisse toekomst tegemoet.

M. van Leipsig
Symbolisch

De route leidt ook langs het Vredesmonument, een bronzen beeld van een vrouw met een kind. Op de plaquette staat de tekst "Vrede is het Kind van Leed". Een symbolische verwijzing naar al het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt. De droefenis op het gezicht van de vrouw drukt het verlies van haar omgekomen echtgenoot uit, terwijl het kind in haar armen juist het jonge, prille en nog onbekommerde leven uitbeeldt.

Meer informatie

Wilt u ook graag deze spannende, avontuurlijke escaperoute beleven en ontdekken wat er met de Canadese bemanningsleden voor, tijdens en na de crash is gebeurd? Reserveer dan via deze link. Of kijk eerst op Operatie Fear Feather, voor meer informatie. Ontdek ook andere escaperoutes van Escape Route Limburg.