Aannemer Mourik Infra BV voert het werk uit.
Voor de werkzaamheden - zoals het uithijsen en daarna weer terugplaatsen van de bedienbrug en de schuiven - wordt de fietsbrug afgesloten. In 2025 gaat dit om twee periodes:
Tijdens de periodes dat de fietsbrug weg of gestremd is, worden (brom)fietsers en voetgangers omgeleid. De omleiding wordt aangegeven met borden.
Het onderhoud vindt plaats aan het zogenoemde "stoney" gedeelte - het hogere deel van de stuw - met de betonnen pijlers. Tussen de pijlers hangen stalen schuiven. Aan de bovenkant van het stoney gedeelte loopt een stalen bedienbrug. Hierin zit het mechanisme verwerkt, waarmee de schuiven kunnen worden ingesteld. Dit gebeurt vanuit de bediencentrale in Maasbracht.
De aannemer haalt de bedienbrug eruit en brengt deze naar een andere locatie. Daar wordt de brug geconserveerd (geverfd). Ook vernieuwen ze de schuiven waarmee de afvoer van water wordt geregeld. Verder brengen ze een nieuwe aandrijving aan. Om de werkzaamheden uit te voeren wordt de stuwopening drooggezet. Daarvoor wordt een droogzetkuip tegen de stuw geplaatst en het water er vervolgens uitgepompt. In deze drooggezette kuip voeren ze dan betonreparaties uit.
De verdeling van het totale onderhoud aan het stoney gedeelte van de stuw is verdeeld over drie jaar. Ieder jaar werken ze tijdens de laagwaterperiode, die ongeveer loopt van half april tot half oktober.
Na afloop zijn onder meer alle schuiven vervangen, de bedienbruggen gerenoveerd en de aandrijflijn vervangen.
De 7 stuwen in de Maas naderen het einde van hun levensduur. Daarom is groot onderhoud of mogelijk vervanging nodig. Rijkswaterstaat onderzoekt voor elke stuw welke aanpak geschikt is, zodat deze weer vele jaren kunnen meegaan. De stuwen kunnen niet allemaal tegelijk worden aangepakt, dit gaat in fases.
Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de webpagina Maas: project GRONST; groot onderhoud stuwen.