Rijkswaterstaat laat grootschalig onderhoud uitvoeren aan stuw in Linne

09 mrt , 14:15 Gemeentenieuws
stuw linne 100 jaar 1
LINNE - Rijkswaterstaat laat grootschalig onderhoud uitvoeren aan de stuw in Linne . De werkzaamheden leveren hinder op voor fietsers, waardoor zij een aantal periodes moeten omfietsen. De eerste hinder start vanaf 15 april.
Aannemersbedrijf Mourik Infra B.V. uit Echt voert het werk uit.
Stoney gedeelte
Het onderhoud vindt plaats aan het zogenoemde stoney
gedeelte van de stuw. Dat is het hogere deel van de stuw met de betonnen pijlers. Tussen de pijlers hangen stalen schuiven. Aan de bovenkant daarvan loopt een stalen vakwerkbrug. Hierin zit het mechanisme verwerkt, waarmee deze schuiven kunnen worden ingesteld. Dit gebeurt vanuit de bediencentrale in Maasbracht.
Werkzaamheden 2024
Het aannemersbedrijf haalt de vakwerkbrug boven dit stenen deel eruit en brengt deze naar een andere locatie. Daar wordt de brug geconserveerd, oftewel geverfd. Ook vernieuwt de firma de schuiven waarmee de afvoer van water wordt geregeld en brengt daarnaast een nieuwe aandrijving aan. Om de werkzaamheden uit te voeren, wordt de stuwopening drooggezet. In de drooggezette kuip vinden dan betonreparaties plaats.
Planning en hinder
Voor de werkzaamheden, zoals het uithijsen en daarna weer terugplaatsen van de vakwerkbrug, is het fietsverkeer over de fietsbrug gestremd.
  • Op maandag 15 april 2024 hijst Mourik Infra B.V. de brug eruit. De fietsbrug is dan dicht tot 29 april 2024;
  • vanaf maandag 19 augustus 2024 is de brug ook afgesloten in verband met hijswerkzaamheden, maar de brug gaat er in die week niet uit;
  • in de week van maandag 16 september 2024 halen ze de brug er daadwerkelijk uit en plaatsen deze aan het einde van de week terug.
Tijdens de periodes dat de fietsbrug weg of afgesloten is, worden fietsers omgeleid.
Einde levensduur
naderen het einde van hun levensduur. Daarom is groot onderhoud of mogelijk vervanging nodig. Voor elke stuw onderzoekt Rijkswaterstaat welke aanpak geschikt is, zodat deze weer vele jaren kunnen meegaan. Omdat de stuwen niet allemaal tegelijk aangepakt kunnen worden, gaat dit in fases. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de webpagina van Rijkswaterstaat .