De gemeenteraad is onlangs op de hoogte gebracht van de voortgang en de stappen die hierbij zijn genomen.
In de eerste motie vroeg de gemeenteraad het college om samen met de GGD Limburg-Noord te onderzoeken hoe het gesteld is met de gezondheid en het leefmilieu in Brachterbeek en omgeving. Dit onderzoek richt zich vooral op de impact van wonen in de buurt van hoogspanningslijnen en -stations. Het effect hiervan is immers een veelbesproken onderwerp.
Uit onderzoek blijkt dat langdurige blootstelling aan magneetvelden van meer dan 0,4 microtesla mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zoals bijvoorbeeld een verhoogd risico op leukemie bij kinderen en volwassenen. Hoewel er geen direct oorzakelijk verband is aangetoond, adviseert de GGD om blootstelling zoveel mogelijk te vermijden. Dit sluit aan bij het landelijke voorzorgbeleid.
TenneT verstrekt helaas geen meetgegevens over elektromagnetische straling, maar deelt wel de uitkomsten van specifieke procedures. De gemeente blijft aandringen op meer transparantie.
De motie waarin de gemeenteraad vraagt de mogelijkheid te onderzoeken om hoogspanningslijnen ondergronds aan te leggen, blijft actueel. Hoewel provincie Limburg en TenneT dit alleen overwegen bij technische of ruimtelijke belemmeringen, wil de gemeente Maasgouw veel meer aandacht voor de leefbaarheid. Omdat energietransitie projecten het gebied rondom Brachterbeek al flink belasten, pleit de gemeente er niet alleen voor om de ruimtelijke kwaliteit zwaarder mee te laten wegen in de toekomstige plannen. Maar zeker ook de gezondheid en het dagelijks leven van de inwoners.
Rondom de Clauscentrale zijn er voorlopig geen nieuwe ontwikkelingen. Voor wat betreft de verkeersontsluiting heeft RWE aangegeven op dit moment geen nieuwe plannen te hebben. De gemeente blijft dit echter nauwlettend volgen.
Op het gebied van groenstructuur ziet de gemeente wel kansen. Er wordt gewerkt aan plannen waarbij landschapsverbetering wordt meegenomen in grote energieprojecten. Hier heeft de provincie een belangrijke rol in. Zo kan het gebied rondom de Clauscentrale voor zowel bewoners als bezoekers aantrekkelijker gemaakt worden.
Met deze initiatieven blijft gemeente Maasgouw zich inzetten voor een leefbare en toekomstbestendige omgeving. Het draait niet alleen om technische oplossingen, maar ook om een gezonde balans tussen leefbaarheid, natuur en infrastructuur.
De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen het gemeentebeleid en controleert of het college dit beleid goed uitvoert. Om deze taken te kunnen uitvoeren beschikt de gemeenteraad over een aantal middelen. Zo kan een raadslid een motie indienen. Met behulp van een motie kan de raad een oordeel uitspreken of een wens of verzoek aan het college doen.