Standpunt gemeenteraad over toekomst Clausgebied en omgeving

22 jul , 14:30 Gemeentenieuws
332796334 577169724396716 1046394282169840971 n
MAASGOUW – Onlangs besprak de gemeenteraad het onderzoeksrapport ‘Toekomstperspectief Clausgebied en omgeving’, dat opgesteld is in opdracht van de Provincie Limburg, de gemeente Maasgouw en RWE. Dit rapport laat zien welke grootschalige energieprojecten in de toekomst mogelijk op dit gebied afkomen. En wat de ruimtelijke impact daarvan is.
Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste besluiten die de gemeenteraad heeft genomen.
Raadsvoorstel ongewijzigd vastgesteld
De gemeenteraad heeft het raadsvoorstel over de gemeentelijke standpuntbepaling over het onderzoeksrapport ongewijzigd vastgesteld. Via deze link vindt u de volledige tekst van het besluit, dat de raad heeft genomen, zie agendapunt 3. Hier kunt u ook de moties inzien.
Geen derde energiecluster
Tijdens de behandeling, bleek dat zowel de gemeenteraad als het college van B&W geen ruimte ziet voor een derde energiecluster in het Brachterveld. Dit is het enige overgebleven open gebied rondom Brachterbeek. Omdat de gemeente Maasgouw het huidige gebruik, het open karakter en de ruimtelijke kwaliteiten daarvan wil behouden, wil zij in dit gebied geen nieuw, derde energiecluster met een converterstation. Dit standpunt heeft de gemeente ook doorgegeven aan de Rijksoverheid, die in de toekomst over zo'n station moet gaan beslissen.
Gezondheid en leefbaarheid
Inwoners van Brachterbeek maken zich zorgen over hun gezondheid en de kwaliteit van hun leefomgeving. Dit komt vooral vanwege de geplande uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk. Daarom wil de gemeenteraad een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de gezondheidssituatie in Brachterbeek. En vraagt de GGD Limburg-Noord om hiervoor in 2024 een onderzoeksvoorstel te maken.
Ondergrondse bekabeling hoogspanningstrajecten
Nu kiest TenneT bij de aanleg van hoogspanningslijnen vaak voor bovengrondse masten. De aanleg van ondergrondse opties daarentegen wordt niet onderzocht. De gemeente gaat op verzoek van de gemeenteraad hierover in overleg met de provincie en de netbeheerder. En zal bij nieuwe ontwikkelingen aandringen op de aanleg van ondergrondse hoogspanningsleidingen in het gebied rondom Maasbracht en Brachterbeek.
Verkeersontsluiting Clauscentrale
Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn rond de Clauscentrale, de hoogspanningsstations of het industrieterrein Koeweide, wordt de initiatiefnemer daarvan niet alleen gevraagd om onderzoek te doen naar de verkeersgevolgen. Maar daarbij ook te kijken naar alternatieven voor de huidige ontsluiting van deze gebieden.
Extra investeren in groen
Samen met de bewoners, gaat de gemeente zowel plannen maken als uitvoeren om een groene zone rondom de energieclusters te creëren. En zo de kwaliteiten van het Brachterveld, het Vlootbeekdal en de Molengreend te verbeteren.
Inwoners goed informeren
De gemeenteraad roept niet alleen de Rijksoverheid en de provincie op om inwoners op tijd bij nieuwe energieontwikkelingen te betrekken. Ook worden initiatiefnemers van energieprojecten, zoals TenneT en RWE, gewezen op hun plicht voor goede communicatie en informatievoorziening te zorgen. Daarbij blijft de gemeente Maasgouw inzetten op een goede informatievoorziening en communicatie voor alle ontwikkelingen rondom het energieknooppunt Clausgebied Maasbracht en omgeving. Dat gebeurt onder meer via de gemeentelijke wegpagina www.gemeentemaasgouw.nl/toekomst-clausgebied
Bron: