Wijkverpleegkundige Mireille is al vanaf het begin hierbij betrokken. Samen met haar collega Kelly vertelt zij meer over hun werkzaamheden.
'Als inwoner kun je met allerlei soorten vragen terecht bij het Sociaal wijkteam. Wij kijken als wijkverpleegkundige bijvoorbeeld samen met de inwoner naar hoe je zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt blijven wonen', vertelt Kelly, 'eventueel met hulpmiddelen.' Mireille vult aan: 'Ook kijken we naar de mensen die iemand al kent en hoe wij dat kunnen uitbreiden.'
Een groot voordeel van werken bij het Sociaal wijkteam is het samenwerken met verschillende professionals vanuit diverse organisaties. Dit betekent dat maatschappelijk werkers, consulenten en andere specialisten hun krachten bundelen.
'De korte lijntjes maken het mogelijk om inwoners beter te helpen', aldus Kelly. 'Dit doen we door samen te werken en vragen samen aan te pakken. Omdat de problemen steeds veelzijdiger worden, is het goed om samen na te denken wat mogelijk is om een probleem aan te pakken.'
Mireille en Kelly halen veel voldoening uit hun werk. Ze vinden het mooi om te zien hoe minimale ondersteuning kan bijdragen aan een positieve verandering in het leven van inwoners.
Mireille vertelt: 'Ik vind het heel leuk om te zien dat door een klein beetje ondersteuning, mensen weer meer zelf kunnen.' Dit kan bijvoorbeeld een naaste buur zijn die ondersteunt bij het boodschappen doen. Een vriend die de container buiten zet. Of iemand die gewoon voor de gezelligheid een kop koffie komt drinken. Deze kleine gebaren van hulp kunnen al een grote impact hebben op iemands dagelijks leven.
Vaak durven mensen geen hulp te vragen aan hun omgeving. 'Wij kunnen inwoners hiermee ondersteunen door advies te geven of door mee te denken hoe je hulp kunt vragen. Om hulp durven vragen is al een krachtig signaal. Als je die ene drempel durft over te gaan, kun je het leven veel gemakkelijker en aangenamer maken', zegt Mireille.
Heeft u een vraag of zoekt u hulp? Kom dan langs tijdens het inloopspreekuur in het Sociaal Maatschappelijk Centrum De Spil, aan de Suikerdoossingel 49 in Maasbracht. Het spreekuur is van maandag tot en met donderdag, tussen 09.00 uur en 12.00 uur. Liever telefonisch contact? Bel 0475- 85.25.00. Of stuur een e-mail naar [email protected].