Start ecologisch onderzoek in 4 kernen van Maasgouw

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

MAASGOUW – In veel huizen leven beschermde dieren, zoals zwaluwen onder de dakpannen of vleermuizen in de spouwmuur. Als u uw woning isoleert, moet u rekening houden met de Wet natuurbescherming (Wnb). Deze wet zorgt ervoor dat dieren die beschermd zijn, niet gedood worden of dakloos raken.

Bij het isoleren van uw huis moet u hier dus op letten. Als u bijvoorbeeld het dak of de spouwmuur gaat isoleren, moet u eerst laten onderzoeken of er beschermde dieren zijn.

Soortenmanagementplan
Met een compleet soortenmanagementplan kan de gemeente bij de provincie ontheffing aanvragen bij de provincie. Met deze ontheffing is het mogelijk om verduurzamingswerkzaamheden uit te voeren. Inwoners hoeven dan niet telkens een los onderzoek voor hun woning te doen. Ook is er geen losse ontheffing voor isolatiemaatregelen nodig. Dit scheelt tijd en geld.

Schemering
Maar voordat het zover is, gaat de gemeente nu eerst in kaart brengen welke dieren er in de huizen leven en wat hun verblijfplaatsen zijn. Met behulp van deze inventarisatie kan de gemeente op termijn ook compenserende maatregelen treffen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan slaapplaatsen of nestkasten. Het eerste ecologisch onderzoek is nu van start gegaan. De gemeente heeft hiervoor Omniverde ingehuurd. Zij gaan vanaf nu tot het najaar op onderzoek naar vleermuizen, mussen en zwaluwen. De meeste onderzoekrondes vinden plaats tijdens de schemering, maar soms ook overdag.

Oranje hesjes
De medewerkers van Omniverde zijn te herkennen aan de oranje hesjes met ‘Omniverde vleermuisonderzoek’ op de rug. Verder zullen ze een warmtecamera, bedrijfsbusje en fiets bij zich hebben. Voor het ecologisch onderzoek kan er mogelijk minutenlang naar een huis gekeken worden. Elke ronde duurt ongeveer tweeëneenhalf uur. Daarbij gaan ze op de fiets door de onderzoeksgebieden. De komende maanden wordt dit gedaan in Stevensweert, Ohé en Laak, Maasbracht en Linne.

Cookieinstellingen