Gemeente steunt isolerende huiseigenaar én natuur in Maasgouw

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

MAASGOUW – Wie zijn huis wil isoleren, moet ervoor zorgen dat beschermde dieren niet worden verstoord of gedood, zoals bijvoorbeeld vleermuizen. Dat staat in de Wet natuurbescherming (Wnb). Deze wet beschermt alle inheemse, in het wild levende diersoorten en hun rust- en verblijfplaatsen.

Bij bijvoorbeeld dakisolatie en spouwmuurisolatie, moeten woningeigenaren eerst een ecologisch onderzoek uitvoeren om hieraan te voldoen. Zo’n ecologisch onderzoek is nodig, omdat soms één of meer beschermde dieren in een deel van de woningen wonen. Dit is duur en werkt vertragend.

Kathy Büscher, via Pixabay

Wet natuurbescherming
Daarom komt de gemeente hen tegemoet en laat een Soortenmanagementplan (SMP) maken. Dit plan zorgt er niet alleen voor, dat huiseigenaren in Maasgouw in de toekomst hun huis kunnen blijven verduurzamen. Maar ook dat ze daarbij voldoen aan de Wet natuurbescherming. Het opstellen van een SMP duurt een tot twee jaar. Hierbij wordt van april tot oktober veldonderzoek uitgevoerd naar de leefomgeving van deze beschermde diersoorten. In Maasgouw zijn dit: de vleermuis, gierzwaluw, huiszwaluw, steenmarter en huismus. Interesse en wilt u meer informatie hierover? Lees dan verder op www.gemeentemaasgouw.nl/gemeente-steunt-isolerende-huiseigenaar-en-natuur.

Cookieinstellingen