Stand van zaken: Herontwikkeling Chateau Heel

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

HEEL – De herontwikkeling van Chateau Heel is opgedeeld in 3 fasen: Fase 1 is het kasteel. Fase 2 draait om de realisatie van een complex met onder andere appartementen, zorgstudio’s en zorgvoorzieningen in en rondom de kapel. Fase 3 is de bouw van een hospice aan de St. Annalaan.

Onderstaand leest u meer over de fases en de stand van zaken van de ontwikkelingen.

Fases herontwikkeling Chateau Heel

Fase 1: kasteel
Fase 1
van de totale herontwikkeling is het kasteel zelf. De procedures om hierin zorgstudio’s te realiseren, waren helemaal afgerond. Als gevolg van de brand op 28 december 2023 loopt de ontwikkeling anders. Op advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) moet een gedeelte gesloopt worden. De eigenaar werkt aan de definitieve uitwerking van het sloop- en stutplan. Naar verwachting zal de eigenaar dit plan op korte termijn opleveren en ter goedkeuring voorleggen aan de RCE. De eigenaar kan een omgevingsvergunning aanvragen voor de sloop, zodra hij deze goedkeuring heeft ontvangen. Na de sloopwerkzaamheden, zal de RCE opnieuw de staat van de overgebleven delen inspecteren. De conclusies uit dit onderzoek vormen weer de basis voor de toekomstige ontwikkelingen van het kasteel.

Fase 2 en fase 3
Fase 2 is de realisatie van een complex in en rondom de kapel, die naast het kasteel ligt. Daarin komen onder meer appartementen, zorgstudio’s en zorgvoorzieningen. Fase 3 is de bouw van een hospice aan de St. Annalaan. Om de ontwikkelingen uit fase 2 en 3 mogelijk te maken, is het noodzakelijk het bestemmingsplan ‘Chateaupark Heel fase 2 en 3’ te wijzigen. Hierover neemt de gemeenteraad een besluit tijdens de Raadsvergadering op dinsdag 28 mei.

Fasering
Op de afbeelding ziet u de drie fases in beeld gebracht:

  • Fase 1 – oranje – rechtsboven: Kasteelhof
  • Fase 2 – lichtblauw – links en midden-rechts: Kapelhof
  • Fase 3 – groengeel – rechtsonder: Parkhof

Heemkring Heel
De gemeente heeft regelmatig contact met de Heemkring Heel over de stand van zaken rondom Chateau Heel. Zo is er op 9 april een overleg geweest. Het verslag en alle documenten vindt u op de pagina over Chateau Heel. Meer lezen? Op de gemeentelijke webpagina leest u meer over het stappenplan. Voor vragen kunt u contact opnemen met beleidsmedewerker Monumenten, Hugo van Heesewijk. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar 0475-85.25.00.

Cookieinstellingen