Elk kind verdient een kansrijke start

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

MAASGOUW – De eerste duizend dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Logisch dus dat Maasgouw er alles aan doet om elke baby een gezonde en kansrijke start te bieden.

Als beleidsmedewerker jeugd is Nicoletta Simbula binnen de gemeente de spil in deze missie. Voor haar is een werkdag geslaagd als ze een jong gezin ziet stralen. ‘Een kind dat lekker in z’n vel zit en ouders die vertrouwen hebben in het ouderschap, daar word ik oprecht blij van.’

Gezond en kansrijk
Vanzelfsprekend is dat geluksgevoel niet, zo weet de beleidsmedewerker jeugd. De cijfers liegen er niet om. Wanneer kinderen op jonge leeftijd in de knel raken en hulp nodig hebben, ligt de oorzaak bij tachtig procent van de gevallen in de thuissituatie. Bij ouders met problemen in de relationele sfeer of op het werk, schulden, agressie of een verslaving. Allerhande stressfactoren kunnen een gezonde start van een kind in de weg staan. ‘Daarom zetten we in Maasgouw zwaar in op preventie en een stevige basis. Om heel veel onnodig leed te besparen, richten wij de aandacht al vanaf de zwangerschap op het gezin. Zo voorkomen we, dat kinderen in een later stadium professionele en dure jeugdzorg nodig hebben. Elk kind verdient een kansrijke start’, stelt Nicoletta.

Gerichte acties
Zo is er het landelijke programma Kansrijke Start met gerichte acties, die ervoor zorgen dat elk kind kan opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. Binnen een netwerk van veertien samenwerkende gemeenten in Noord- en Midden-Limburg geeft de beleidsmedewerker in Maasgouw lokaal invulling hieraan. Zoals bijvoorbeeld de online cursus ‘Ouders Inc’ én projecten als Centering Zwangerschap en Buurtgezinnen.

Omkijken naar elkaar
Het is Nicoletta ten voeten uit. Als verbindende schakel tussen beleid en praktijk, gaat ze het gesprek aan met instanties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kinderen. Ook wijst zij ouders de weg, brengt partijen en initiatieven bij elkaar en stippelt waar nodig nieuw beleid uit. Daarnaast brengt ze samen met collega’s in kaart hoe het op dit moment met de jeugd in Maasgouw gesteld is; welke knelpunten er zijn en welke behoeften er onder jongeren leven. Hoe belangrijk het ook is om problemen te signaleren en op te lossen, succesvol jeugdbeleid begint aan de basis. Zij roept inwoners van Maasgouw dan ook op om waakzaam te zijn én naar elkaar en elkaars kinderen om te kijken. ‘Samen kunnen we heel veel problemen voorkomen.’

Kijk hier als je het hele verhaal van Nicoletta wilt lezen.

Cookieinstellingen