COA brengt twintig statushouders onder in Fletcher Hotel Thorn

Foto: Facebook Fletcher Hotel La Ville Blanche

THORN – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat maximaal twintig statushouders onderbrengen in hotel Fletcher La Ville Blanche in Thorn. Dat heeft het COA de gemeente Maasgouw afgelopen vrijdag medegedeeld.

Op dit moment zijn bijna 10.000 plekken in de asielopvang bezet door statushouders, die al langer dan veertien weken wachten op een woning. Met de plaatsing van twintig statushouders in Thorn wil het COA niet alleen de druk op asielopvang verlichten. Maar ook plekken vrijmaken voor asielzoekers die nu in azc’s verblijven die gaan sluiten.

Verblijfsduur
De gemeente heeft geen invloed op deze beslissing. Statushouders hebben een (tijdelijke) verblijfsvergunning en verblijven dus rechtmatig in Nederland. Daardoor heeft dit zelfstandige bestuursorgaan, dat verantwoording aflegt aan het ministerie van Justitie en Veiligheid, geen toestemming van de gemeente nodig om de statushouders in een hotel te plaatsen. De statushouders verblijven onder de verantwoordelijkheid van het COA. Op dit moment wordt uitgegaan van een verblijfsduur van twee maanden, maar verlenging is mogelijk. De exacte datum is nog niet bekend, maar naar verwachting zal de plaatsing deze week zijn.

Vragen
Dat deze maatregel vragen bij u kan oproepen, is begrijpelijk. De gemeente Maasgouw staat daarom voor u klaar om die te beantwoorden. Dus mocht u meer willen weten, dan kunt u contact opnemen met beleidsmedewerker sociaal domein, Mireille Eilers, via 0475-85.25.00. Of kijk op de webpagina van het COA voor meer informatie over de opvang in hotels.

Cookieinstellingen