Duidelijkere regels voor verduurzamen monumenten in Maasgouw

01 jun 2023, 17:25 Gemeentenieuws
monumenten regels voor verduurzaming 3
MAASGOUW - Meer mogelijk en duidelijkere regels voor het verduurzamen van monumenten en panden binnen de beschermde dorpsgezichten. Dat is wat de gemeente Maasgouw graag wil voor de eigenaren van monumenten.
Daarom heeft het college van B en W deze nadere regels vastgesteld. Meer regels om het gemakkelijker te maken klinkt misschien tegenstrijdig, maar in dit geval is dat echt zo.
Vergunning
‘Met die uitgebreidere regels is het voor eigenaren van monumenten duidelijk wat ze wel én niet kunnen op het gebied van duurzaamheid. Zo voorkomt een eigenaar dat, vóórdat hij of zij een vergunning aanvraagt, het college die later afkeurt. Het aanvragen van zo’n vergunning kost namelijk altijd geld én tijd. Het maakt niet uit of iemand uiteindelijk wel of niet mag (ver)bouwen,’ legt wethouder Tim Snijckers uit.
Uniek
De regels voor het verbouwen van monumenten zijn strenger dan voor andere gebouwen. Dat komt omdat deze gebouwen uniek zijn. Vaak zijn ze ook onderdeel van de beleving én de sfeer in een dorp of stad. De nadere regels geven randvoorwaarden aan voor bijvoorbeeld zonnepanelen én buitenunits voor airco’s en warmtepompen. Het betreft dus wijzigingen aan de buitenkant van een monument. Als u een monument wilt verduurzamen, bel dan altijd eerst met de MER over wat er mogelijk is: 0475-25.51.00. Zo voorkomt u, dat u voor niets een vergunning aanvraagt. De nadere regels vindt u op de webpagina van Overheid.nl .
Voor een monument is een energiescan duurder dan voor een gewoon pand. Daarom is de gemeente bezig met een subsidieregeling voor eigenaren van monumenten, zodat zij met korting een energiescan kunnen aanvragen. Overigens staat in juni een bijeenkomst gepland over het verduurzamen van monumentale gebouwen of panden binnen de beschermde stads- en dorpsgezichten. Inmiddels hebben de eigenaren hiervan per brief een uitnodiging ontvangen. Gemeente Maasgouw onderzoekt momenteel nog of het mogelijk is om een deel van de legeskosten niet meer in rekening te brengen bij aanvragers. Hiermee wordt dat gedeelte van de kosten bedoeld, dat gaat over het verduurzamen van zo'n monumentaal pand.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven over de bijeenkomst, de subsidie voor de energiescan en de legeskosten? Hou dan 't Waekblaad , de gemeentelijke webpagina en Facebook in de gaten. Of schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief .