Dialogen omtrent Deltaplan Ruimtelijke Adaptie

MAASGOUW – Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. We krijgen te maken met hogere temperaturen, hevigere regenbuien en drogere zomers. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor onze gemeente, zoals meer wateroverlast, hittestress en tekorten in de watervoorziening.

Het is daarom belangrijk dat we ons aanpassen aan de klimaatveranderingen en de risico’s die daarmee gepaard gaan.

Klimaatadaptief
Het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte noemen we klimaatadaptatie. In 2018 is het Deltaplan Ruimtelijke Klimaat Adaptatie (DPRA) ondertekend door gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. In dit Deltaplan hebben de partijen afgesproken om vanaf 2020 klimaatadaptief te handelen. Nederland moet klimaatbestendig, water- en hitterobuust ingericht worden. Om dit doel te bereiken worden de zeven ambities uit het Deltaplan doorlopen. In het bijgaande filmpje wordt dit uitgelegd.

Waterpanel Noord
De aanpak van de ambities gaat via ‘werkregio’s’. In onze regio werken vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, het Waterschap Limburg, het Waterleidingsbedrijf Limburg en de provincie Limburg samen in het Waterpanel Noord aan de ambities van dit Deltaplan. Samen wordt invulling gegeven aan de doelstellingen en afspraken uit het klimaatakkoord. De eerste ambitie, kwetsbaarheid in beeld brengen (stresstest) is inmiddels afgerond. De stresstest laat zien waar de gevolgen van wateroverlast, overstroming, droogte en hitte stress gevoeld worden. Maar ook de ernst en omvang ervan. Deze gegevens zijn verwerkt in een klimaatatlas.

Strategie
De tweede ambitie is het voeren van een risicodialoog. Vervolgens wordt een strategie opgesteld om tot maatregelen te komen. Voor het vaststellen van de juiste maatregelen wordt het gesprek aangegaan met bewoners en bedrijven. De informatie die hieruit voortkomt wordt samengevoegd met de informatie uit de stresstest. De uitvoering van de risicodialoog en het opstellen van een uitvoeringsprogramma wordt dus samen bewoners, bedrijven en maatschappelijke partijen ingevuld. Heeft u een vraag over klimaatadaptatie of bent u op zoek naar meer informatie? Kijk dan op de website www.waterklaar.nl of neem contact op met de beleidsmedewerkers Openbare Ruimte, Erik Weijzen of Remy Hanssen. Telefoon: 0475-85.25.00.

Cookieinstellingen