Somber vanwege corona? Praat er over…

Foto: Pixabay - Engin_Akyurt (CC0-Public Domain)

MAASGOUW – Wat kun je doen als je somber of gespannen bent door het coronavirus? Het is begrijpelijk als je somber of misschien zelfs wel angstig wordt door de hele toestand rondom corona. Of je nu alleen bent, of samen met andere mensen woont.

Geldt dit ook voor jou? Praat er dan samen over met mensen in de omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over je angstige gevoelens. Je kunt ook terecht bij het Steunpunt Coronazorgen.

Tips
Het helpt om af en toe een pauze te nemen. Van het werk, van de drukte thuis of van het tv-kijken. Ook helpt het om de berichtgeving over het coronavirus even niet te volgen. Meer aanbevelingen:

  • Een gezonde leefstijl helpt om mentaal fit te blijven. Eet gezond en zorg voor voldoende slaap en beweging.
  • Structuur in de dag helpt ook. Bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaan. Maak een planning voor de (thuiswerk)dag en neem geregeld een korte pauze.
  • Gebruik liever geen alcohol of drugs om met je emoties om te gaan.
  • Je kunt je zorgen en ongerustheid verminderen door minder vaak te kijken of luisteren naar berichtgeving op de (sociale) media.
  • Ga af op de feiten. Zoek betrouwbare informatiebronnen, zoals de websites van de Rijksoverheid, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het RIVM. Verzamel informatie waarmee je kunt bepalen hoeveel risico je echt loopt, zodat je redelijke voorzorgsmaatregelen kunt treffen.
  • Praat over je emoties. Krop ze niet op. Praten met mensen die je vertrouwt kan helpen. Hou contact met vrienden, familie en collega’s via e-mail en telefoon.
  • Als je er met de omgeving niet uitkomt, zoek dan contact met een getrainde vrijwilliger of professionele hulpverlener.
  • Ook kun je bij aanhoudende klachten terecht bij de huisarts. De huisarts kan snel de juiste soort hulp bieden en doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een psycholoog of een therapeut.

Lees hier meer over hulplijnen waar je terecht kunt.

Quarantaine
Een thuisquarantaine duurt tien dagen. Dit betekent dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkom je verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk kan dat lastig en moeilijk zijn, maar er is steun en hulp beschikbaar in deze periode, als je dat nodig hebt. Daarover is hier meer te lezen.

Cookieinstellingen