Deze keer verrast de programmaraad het publiek met een lichtvoetig, luchtig cultureel-literair programma geheel in vastelaoves-sfeer, waarbij opnieuw prominente podiumgasten acte de présence geven.
Allereerst is daar Math Dirks, die van jongs af aan een grote interesse had in cabaret en het Nederlandse luisterlied. Zo speelde hij samen met Maurice Hermans in een programma rondom liedjes van Toon. Hij rondde zijn studie Solozang in Amsterdam af met het predicaat Cum Laude. Math Dirks - een veelzijdige en ervaren dirigent en zanger - is bekend als vertolker van het Nederlandstalige luisterlied. Ook in dit Torna Cultura Café laat hij de luisteraars hiervan met volle teugen genieten, waarbij Toon Konings hem op piano zal begeleiden.
Siem Winkelmolen uit Wessem studeert aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij heeft het afgelopen jaar zijn thesis geschreven over de Nederlands-Limburgse vastelaovesmuziek. Hiervoor heeft Siem een database van wel 14.800 liedjes gemaakt en deze vervolgens met de computer geanalyseerd. In het bijzonder, heeft hij gekeken naar de rol die de katholieke kerk en de Limburgse taal in deze liedjes heeft gespeeld en hoe die vanaf 1950 tot 2010 geëvolueerd is.
Annie Schreuders-Derks vertelt in haar voordrachten het verhaal van het Limburg van vroeger. Welke gebruiken, tradities, gewoontes, gezegdes en liedjes, spreuken en symbolen speelden zo'n eeuw geleden een rol in Limburg? Welke kleding droegen de mensen en wat aten ze toen? Zo speelde niet alleen het katholicisme een zeer nadrukkelijke rol. Maar ook de landbouw en zijn vele facetten waren nog sterk present. Haar presentatie belicht daarbij vooral het thema "Vuuerjaorskriebels".
Frans Adriaens is een bekende Weerter dialectschrijver. Zijn boeken bevatten humoristische gedichtjes en verhalen en zijn geïllustreerd met komische tekeningen. Hij vindt het fijn een lach op het gezicht van de mensen te toveren. ‘Frenske’ krijgt de lachers op zijn hand als hij vertelt over herkenbare situaties met opvallende én onopvallende figuren.
Ook in dit Café draagt Peter Bokken een actueel gedicht voor van voormalig stadsdichter Har Sniekers.