Het doek gaat op: hier is het verhaal van deze mooie vorm van dag- of vrijetijdsbesteding voor mensen met een beperking, maar meer nog met talent.
Regisseur en begeleider Ankie vertelt hoe een dag op de theaterschool eruit ziet: ‘Eerst mag iedereen een minuutje vertellen hoe het met hem gaat. Als we weten hoe de deelnemers in hun vel zitten, kunnen wij door met de warming-up. Even lekker loskomen, we zingen een lied of doen de standbeeldendans. Dan is het tijd voor het echte werk. We oefenen nu een verhaal met dieren. De eerste weken van een nieuwe productie werken wij in een kring vooral aan de tekst. Langzaam wordt duidelijk wie het liefst in de huid kruipt van welk dier. Vanaf dat moment gebruiken we ook attributen, zodat iedereen zich goed kan inleven in zijn rol. In de laatste fase komt het decor erbij en uiteindelijk komen er natuurlijk nog mooie kostuums. Dan maken ze pas echt de blits.’
Collega-regisseur en begeleider Anouk: ‘De spelers hebben echt veel fantasie. Dus er wordt ook wel eens geïmproviseerd. Wij spelen ook in op ideeën die vanuit de groep komen. We werken aan het uiten van emoties. Lachen om een verdrietig liedje of huilen om een vrolijk verhaal. Dat hoort ook bij toneel.’
De deelnemers vinden het allemaal prachtig. ‘Ik kom heel graag naar de theaterklas', vertelt Anjo. ‘Het is leuk om de muis te zijn in dit verhaal. Lekker bewegen en dansen doe ik graag. En toneelstukjes, daar hou ik van.’ ‘Je creativiteit loslaten, dat vind ik er zo fijn aan’, vult Dar aan. De rol van de Gruffalo is hem op het lijf geschreven.
Roy en Sjoerd zijn twee dappere uilen die graag rondfladderen. ‘Ik ben de uil, dat kan ik goed’ vertelt Roy. ‘En het is ook leuk om het commandospel te spelen. Eigenlijk is het allemaal leuk.' Daar is Sjoerd het helemaal mee eens.
Daniël is een van de eerste deelnemers. Hij gaat op dinsdag ook naar de klas van theaterschool SamSam in Heel. Vanwege Daniëls hartproblemen, vond de dokter de hele donderdag een beetje te veel van het goede. Daniël was het daar totaal niet mee eens en werd zelfs een beetje boos. En dat was zeker geen toneelspel. ‘Ik vind het hartstikke leuk. Het is echt niks om dan na een halve dag weg te gaan. Wie moet anders de slang spelen? Ik wil graag plezier maken in het leven. Dus heb ik gezegd dat ik toch de hele dag kom’, aldus Daniël. Eigen regie op z’n best.
‘Wij zien de kanjers echt groeien in het proces. We zijn nu een paar maanden bezig en ze kruipen steeds meer uit hun schulp. Ieder maakt zijn eigen reis en bepaalt zijn eigen tempo. Zij hoeven niks te doen waar ze zich niet fijn bij voelen. Als de talenten zich eenmaal veilig voelen, komen ze ook echt los. Dan nemen zij de regie wel eens van ons over’, vertelt Ankie lachend. ‘Ondertussen groeit door de dramalessen ook het inlevingsvermogen. Wat doe je als iemand verdriet heeft? Hoe ga je om met boosheid of pijn bij jezelf of bij een ander? Toneel is een prachtig middel om even heel iemand anders te zijn. Zo zal Yannick in persoonlijk contact vaak wegkijken. Maar als vos speelt hij zijn rol en komt zijn stoere kant naar boven.'
Yannick: ‘Dramaspel vind ik erg leuk om te doen. En ik geef ook graag een rondleiding in het gebouw.’ Het gebouw waar de theaterklas op donderdag te vinden is, geeft alle ruimte voor verbinding en creativiteit.
De donderdaggroep bestaat op dit moment uit zeven talenten. Er is nog plek voor enthousiastelingen, met of zonder plankenkoorts.
‘Het belangrijkste is dat iemand het leuk vindt,' zegt Ankie. 'Via allerlei spellen en oefeningen werken we aan het overwinnen van onzekerheden. Het is een hele gezellige groep. Ze helpen en waarderen elkaar. Dat is mooi om te zien. En bij SamSam maakt nooit iemand een fout, dat is onze gouden regel.’
Daniël besluit: ‘Nee, dat bestaat bij ons gewoon niet, zo is dat.’
De groep treedt op bij allerlei gelegenheden. Zo vrolijken zij ouderen in een verzorgingshuis op met liedjes uit de oude doos en spelen ze een figurantenrol bij het Limburg Festival. En natuurlijk de uitvoering van de eigen productie De Gruffalo, waar ze nu zo hard voor oefenen. Iedereen is welkom. Kom naar deze voorstelling op donderdag 12 december 2024. Er zijn twee voorstellingen, die allebei te zien zijn bij Aerials Gym, op locatie van De Weerstand, aan de Bredeweg 10 in Roermond. Kijk voor meer informatie op www.daelzicht.nl/agenda/degruffalo-theaterschool-samsam.
Theaterschool SamSam, van zorgorganisatie Daelzicht, is voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf 15 jaar. Kom gerust eens binnenlopen of kijk voor meer informatie op www.daelzicht.nl/theaterschool-samsam.
Daelzicht is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstand en bijkomende problemen. Deze zorgorganisatie kan op verschillende manieren ondersteunen en heeft een groot en gevarieerd aanbod. Zoals bijvoorbeeld:
De medewerkers en vrijwilligers van Daelzicht zetten zich elke dag met plezier en toewijding in voor de cliënten op ruim tachtig locaties in heel Limburg. Meer informatie is te vinden op www.daelzicht.nl.